JANŠEV PROGRAM NI BIL ZNAN DO ZADNJEGA: Kljub temu ni ušel protestnikom; kje so ga pričakali? (FOTO, VIDEO)

Koper

Z javno tribuno v Lipici je vlada včeraj zvečer sklenila obisk obalno-kraške regije. Ministri so poleg seznanitve z lokalnimi težavami dosegli premike pri nekaterih pomembnih projektih, od ureditve prometne infrastrukture ob Luki Koper do rešitve za piranski akvarij. Nekateri izzivi pa ostajajo odprti, kot je dodatni vodni vir za Istro.

Premier Janez Janša je ob obisku ocenil, da regija beleži dobre rezultate, med drugim predvsem pri kazalnikih razvitosti. Izstopa tudi glede podpovprečne brezposelnosti mladih in skupne brezposelnosti. Prav tako se ponaša z visokim deležem prečiščenih odpadnih voda in relativno nizko ogroženostjo zaradi naravnih nesreč. Poleg osrednjeslovenske je edina regija z nadpovprečnim bruto domačim proizvodom na prebivalca, osrednjeslovenski regiji sledi tudi po produktivnosti.

Nadpovprečna sta v regiji razpoložljivi dohodek na prebivalca in zaposlenost. Poleg turizma ima razmeroma ugodne naravne pogoje za kmetijstvo, pri čemer sta najpomembnejši panogi kmetijstva v regiji vinogradništvo in oljkarstvo, so zapisali v premierjevem kabinetu.

Ministrska ekipa je sicer dan začela z delovnim posvetom v Kopru, kateremu so sledili programi posameznih članov vlade.

Premier Janša se je v prostorih koprske škofije srečal s škofom Jurijem Bizjakom in se nato na delovnem kosilu pogovoril z župani obalno-kraške regije. Na srečanju s škofom so izpostavili predvsem delovanje škofije na karitativnem področju, spregovorila sta tudi o vlogi verskih skupnosti v družbi, Janša pa se je vpisal v častno knjigo gostov koprske škofije. Na delovnem kosilu z župani so spregovorili o ključnih razvojnih dilemah, o regionalnih izzivih in težavah, so sporočili iz kabineta.

Janša je popoldne v Komnu obiskal še podjetje Mahle Electric Drives, kjer si je ogledal proizvodnjo podjetja. Družba, v kateri je danes zaposlenih 110 ljudi, postaja pomemben člen v globalni dobaviteljski verigi aluminijastih komponent pogonskih in pomožnih motorjev za potrebe električne mobilnosti. Njihovi izdelki so vgrajeni v vsaj vsako drugo vozilo po vsem svetu, je zapisano v sporočilu.

Natančen program obiska predsednika vlade ni bil znan do zadnjega, kar je mogoče razumeti v luči nedavnega protesta v Marezigah, ki je spremljal regijsko srečanje SDS.

Janšo je v Komnu sicer pričakalo manjše število protestnikov. Nekaj deset pa se jih je zbralo tudi v Lipici, kjer se je vlada na javni tribuni pogovarjala z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v regiji.

Zazrti v prihodnost

Srečali smo tudi nekaj najbolj zvestih, v prihodnost zazrtih pripadnikov #KUL, rednih gledalcev POP TV in RTV SLO

Posted by Janez Janša on Tuesday, October 19, 2021

Obisk edine regije z izhodom na morje se ni mogel izogniti koprskemu pristanišču. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je tako z ankaranskim županom Gregorjem Strmčnikom in predsednikom uprave Luke Koper Dimitrijem Zadelom podpisal tristranski sporazum o ureditvi medsebojnih razmerij pri projektu ureditve ankaranskega obrobnega kanala in Železniške ceste. Stroške prenove bo nosila Luka Koper, ureditev omenjenega kanala in ceste pa bo omilila posledice delovanja pristanišča na prebivalcih Ankarana in zagotovila večjo prometno varnost.

Še en ključen izziv za slovensko Istro predstavlja zagotovitev dodatnega vodnega vira. Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je včeraj po srečanju z istrskimi župani in predstavniki Rižanskega vodovoda ponovil, da se rešitev z zajezitvijo Suhorca kaže kot najprimernejša. Ministrstvo po njegovih besedah pospešeno nadaljuje s pripravo strokovnih podlag za omenjeni projekt, ki bo po Vizjakovem podlaga za strokovno argumentirano diskusijo, s katero bi odgovorili tudi na pomisleke nasprotnikov zajezitve Suhorce.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je udeležil postavitve temeljnega kamna za gradnjo novega proizvodnega objekta v družbi Titus v Dekanih. Proizvodne zmogljivosti že nekaj časa niso zadostne, zato so se lastniki tovarne odločili za največjo naložbo v Dekanih v zadnjih desetletjih. Gradnjo novega objekta Sever v velikosti 5200 kvadratnih metrov bodo začeli novembra in zaključili prihodnje poletje, skupno vrednost naložbe ocenjujejo na šest milijonov evrov.

Notranji minister Aleš Hojs je podpisal pogodbo z Marino Koper o nakupu prostorov, s katerimi bodo delno rešili težave Policijske uprave Koper, saj so njeni sedanji prostori neprimerni zaradi posedanja terena. V novo stavbo v neposredni bližini uprave za pomorstvo se bosta preselila del policijske uprave in pomorska policija, je povedal Hojs. Prostori so sicer še nedokončani. Urejeni so do tretje gradbene faze, kar pomeni, da bo vanje potrebno še nekaj vložiti. Za kupnino bodo namenili dobrih 2,2 milijona evrov.

Obisk ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec pa je prinesel rešitev za Akvarij Piran, ki mu je zaradi pomanjkanja sredstev grozilo zaprtje. S pismom o nameri je država pristala na brezplačen prenos stavbe akvarija na Univerzo na Primorskem, ta pa bo preneseno premoženje namenila za izvajanje visokošolske dejavnosti. Hkrati bo v prostorih vzpostavila enega od stebrov novega univerzitetnega centra.

V okviru obiska je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch obiskala uredništvo Primorskih novic, OŠ Cirila Kosmača Piran in Kosovelovo knjižnico Sežana. Osrednja tema pogovorov pri vseh treh je bila skrb za povezovanje s slovenskim zamejstvom, so sporočili iz njenega urada.

Sicer pa so prisotni gospodarstveniki, župani in predstavniki različnih institucij in javnih zavodov na večerni javni tribuni v Lipici opozorili še na marsikatero težavo. Tako so kmetovalci opozorili na vedno večje zaraščanje krajine na Krasu, težave zaradi opuščanja vinogradništva in preveč optimističnega projekta Zelena shema za bio pridelavo in večjo samooskrbo s kmetijskimi pridelki. Številni imajo velike težave tudi pri pridobivanju gradbenih dovoljenj, še težje pa je, če je za načrtovano investicijo potrebna tudi sprememba namembnosti zemljišč.

Za hitrejši turistični razvoj bo potrebna tudi ureditev turistične infrastrukture, večje število športnih objektov in predvsem podaljšanje letališke steze na portoroškem letališču. Med predlogi pa je bilo slišati zamisli za večje podporo načrtovanemu zdraviliškemu in športnemu turizmu, potrebi po poplavni varnosti v Piranu in težavah s parkiranjem v zaledju.

Premier jim je obljubil ponovni obisk v regiji že prihodnjo pomlad, za rešitev večjih in bolj perečih težav pa obisk pristojnega ministrstva in skupno iskanje rešitev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  21 .10. 2021 ob  15: 15
marešalo je zelo zelo pogumen. na tviterju.
manemebasat |  21 .10. 2021 ob  15: 09
Kriminalec zafukani, bos ze prisel v roke ljudstvu, prej ali slej. Kaj se pa ima za mesat tisti cerkveni pedofil? Se en parazit za zraditrat.
Martin Kacur |  20 .10. 2021 ob  13: 09
To kar se je dogajalo včeraj okrog Titovega trga ne sodi v demokratično državo. Očitno se tipson zaveda kako je osovraženi ali pa je bolano paranoičen. Zame je sramota, da se mora prvoizvoljeni skrivat pred volilci in se obdar s brigado varnostnikov in policistov.
Zadnjič je v parlamentu izjavil, da bo moral on sprejeti ukrepe za zapiranje države.

Si predstavljate kako bi bilo, če bi naša ustava omogočala, da volilci zahtevajo razpustitev parlamenta?