MINISTRE IN PREDSTAVNIKE VLADE GOSTILA TUDI UP IN INNORENEW COE: Poleg podpisa o prevzemu Akvarija Piran je potekalo več srečanj (FOTO)

Koper

Ob današnjem obisku vlade v obalno-kraški regiji so bili na programu delovni posveti in srečanja s predstavniki podjetij, zavodov, občin in drugih deležnikov v regiji, med katerimi sta bila tudi Univerza na Primorskem in raziskovalni inštitut InnoRenew CoE.

Na dan vladnega obiska je bilo podpisano pismo o nameri med Univerzo na Primorskem, Gimnazijo, elektro in pomorsko šolo Piran (GEPŠ) ter ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), s katerim bo UP prevzela v lastništvo in upravljanje Akvarija Piran. Univerza bo tako s pomočjo akvarija predstavljala svoje raziskovalno delo na področju morske biologije in drugih povezanih znanosti.

Poleg tega si je zadala tudi ambiciozni cilj vzpostavitve novega centra znanosti, v okviru katerega bo šolarjem, dijakom in širši javnosti predstavljala svoje delovanje in raziskovanje. Poleg akvarija bosta za obiskovalce odprta še Arheološki park Simonov zaliv v Izoli in Hiša zanosti v Piranu. Vsebine bodo interaktivne in interdisciplinarne, pripravljali jih bodo raziskovalci UP, k razvoju preko študentskih projektov pa so že zdaj vabljeni tudi študenti.

Srečanja v Piranu so se udeležili državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport dr. Mitja Slavinec, župan Občine Piran Đenio Zadković, ravnatelj GEPŠ prof. Borut Butinar in rektorica UP prof. dr. Klavdija Kutnar.

V Kopru sta nato potekali dve srečanji. Na prvem je rektorica Univerze na Primorskem gostila ministrico za izobraževanje, znanosti in šport dr. Simono Kustec. Po kratkem sestanku je bilo na vrsti srečanje s štipendistkami sklada MSCA – Marie Skłodowska Curie Action in njihovimi mentorji, ki so zaposleni na Univerzi na Primorskem. Izpostavljeno je bilo raziskovalno delo na štirih projektih za individualne štipendije iz stebra odličnosti v programu Obzorje 2020, ki so jih raziskovalke pridobile v začetku letošnjega leta (več o projektih) in s čimer UP uspešno uresničuje strateške cilje znanstvene odličnosti iz Srednjeročne razvojne strategije UP 2021–2027.

Sočasno sta akademski zbor UP FAMNIT in UP IAM sprejela ministra za digitalno preobrazbo Marka Borisa Andrijaniča. Gostitelji so predstavili delo in dosežke Centra za kriptografijo in Laboratorija HICUP (Humans Interacting with Computers @ University of Primorska), znotraj katerega mednarodna zasedba raziskovalcev proučuje in raziskuje, kaj se pravzaprav dogaja, ko človek stopi v stik z računalnikom. Izpostavljeno je bilo tudi raziskovanje na področju kriptografije, ki je v sodobnem svetu izjemno pomembno, saj kriptografske kode varujejo informacije pred nepooblaščenimi dostopi, spremembami in drugimi zlorabami, zaradi česar je uporaba kriptografije v ekonomiji in industriji bistvena tako na državnem kot na mednarodnem nivoju. Cilj centra je občutno povečati možnosti sodelovanja med univerzo, industrijo in širšo družbo, saj sta v moderni družbi izmenjava in hranjenje informacij na učinkovit, zanesljiv in varen način bistvenega pomena.

❗️GOSTIMO❗️ Danes je Vlada Republike Slovenije obiskala Obalno-kraško regijo, ministre in predstavnike vlade je gostila...

Posted by Univerza na Primorskem / University of Primorska on Tuesday, October 19, 2021

V Osnovni šoli Livade v Izoli je bil na sporedu obisk Marjana Dolinška, državnega sekretarja za področje izobraževanja in športa. Na srečanju sta raziskovalki raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE Eva Prelovšek Niemela in Vesna Starman predstavili idejno zasnovo zunanjega šolskega prostora. Raziskovanje uporabnosti lesa je namreč strokovnjake v InnoRenew CoE pripeljalo do novih odkritij o njegovem pozitivnem vplivu na čustven, vedenjski in intelektualni razvoj otrok. V pripravo projektne rešitve so bili vključeni strokovnjaki iz InnoRenew CoE z različnih področij ter zasnovali inovativno rešitev nove tematske poti za šolsko dvorišče, ki skozi igro otrokom omogoča socialni, emocionalni, kognitivni in fizični razvoj.

Popoldne je UP Fakulteta za vede o zdravju sprejela še ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja in generalno direktorico direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela mag. Katjo Rihar Bajuk. Na programu je bila predstavitev projektov in razvojnih aktivnosti UP FVZ, ki so usmerjeni v podporo zdravju zaposlenih, tako v gospodarstvu kot v javnem sektorju.