JANŠA PO PADCU ŠARČEVE VLADE: "Vrata SDS so vedno bila, so in bodo odprta za sodelovanje"

Slovenija

Prvak SDS Janez Janša je v nagovoru na slavnostni akademiji ob 31. obletnici ustanovitve stranke poudaril, da so vrata SDS vedno bila, so in bodo odprta za sodelovanje, in to na osnovi ustavnih vrednot. Ob analizi stanja v Sloveniji je spomnil na troje zaporednih predčasnih volitev in ocenil, da so četrte po vsej verjetnosti blizu.

Janša je na slavnostni akademiji v Murski Soboti spomnil na nastajanje novih obrazov pred vsakokratnimi volitvami in po njegovem bomo zdaj spet priča poskusu podobnega vzorca: "Kljub temu, da se ve, da taki poskusi ne učinkujejo, se najbrž še vedno da do določene stopnje stvari zmanipulirati."

To je ponazoril z arabskim pregovorom, ki pravi, da lahko osla našemite v konja, in če to naredite dobro, morda lahko to stvar celo prodate na sejmu kakšnemu naivnemu kupcu. Ampak s tem na konjski dirki ne morete zmagati. Ko pride do dirke, se na semaforju pokažejo rezultati in poberejo stave, zatem pa mora miniti nekaj časa, da se lahko kaj podobnega ponovi, je povzel Janša.

Nasprotje tega je po njegovih navedbah merjenje učinkov, in sicer pri upravljanju s podjetji, državo, v javnem sektorju. Da so merila jasna, da kriteriji veljajo enako za vse in da se kadruje po sposobnosti, ne pa po prvo- ali drugorazrednosti, in da se ne izključuje, poudarja prvak SDS. SDS je po njegovih trditvah vedno pripravljena na sodelovanje na osnovi ustavnih vrednot. Spomnil je, da je vedno po padcu vlade oz. pred volitvami, ko se vnamejo razprave o alternativah, tema razprave, ali je možna sestava vlade, ki ne bo odpirala ideoloških tem.

A po njegovih ocenah je jasno, da je z obstoječim volilnim sistemom lahko zgraditi delujočo večinsko koalicijo zgolj na osnovi tega, kar imamo zapisano v ustavi. Zapisane so ustavne vrednote in po njegovem mnenju bi bile stvari danes drugačne, če bi bile te vrednote osrednji tok, ki bi ga vsi zagovarjali, ne pa, da se jih vedno ruši. Slovenija ima po Janševem mnenju dobro prihodnost le, če bo možno večinsko poenotenje okrog te ideologije.

Kot je dejal, gre za ideologijo demokratičnih vrednot, ideologijo parlamentarne demokracije, enakosti pred zakonom, ideologijo svobodnega podjetništva, visoke stopnje zaščite svobode govora in zborovanja, človekovih pravic, pravice do dostojanstva ... A Janša ocenjuje, da so v Sloveniji stranke, ki imajo s tem težave, stranke, ki zapisano v ustavi jemljejo poljubno. Te stranke v SDS vabijo k premisleku. Tiste, ki vztrajno zavračajo sodelovanje, pa po njegovih navedbah vabijo, da "po 75 letih pridejo iz gozdov, nehajo živeti v preteklosti in da se obrnejo k prihodnosti". "Le tako bomo lahko v Sloveniji zaživeli plebiscitne sanje," je prepričan.

V nagovoru je analiziral tudi težave Slovenije in naštel nekaj potrebnih ukrepov, predvsem pa izpostavil, da je treba zagotoviti normalne pogoje za delovanje gospodarstva. Ključna ukrepa sta po njegovem mnenju debirokratizacija in decentralizacija, potrebujemo pa tudi enakost pred zakonom in učinkovito upravljanje z državo. Na slavnostni akademiji SDS so podelili tudi najvišja priznanja SDS za leto 2019. Pričakovati je bilo, da se bo Janša dotaknil aktualnih političnih razmer, ko po padcu vlade Marjana Šarca poskuša sestaviti koalicijo SDS, SMC, NSi in DeSUS.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
goldhorn |  18 .02. 2020 ob  13: 46
To kar danes razkriva Požar, je zadnji žebelj v Šarčevo krsto. Grozljivo, če je to vse res.
Marjan Šarec in Damir Črnčec sta si povsem podredila policijo in obveščevalne službe za politične namene. Ker imata pred seboj cilj predčasne volitve, ki LMŠ edine lahko ohranijo pri življenju, sta zanje pripravljena celo “preko trupel”. Po ekskluzivnih informacijah Črnčecev krog zaupnikov na Sovi, NPU in generalni policijski postaji vohuni za člani strank SMC, Desus in SAB ter njihovimi sorodniki. Vendar je molk prekinjen, saj je se je zgodil na NPU upor proti direktorju NPU Darku Muženiču, ki je pokrival vsako svinjarijo svetovalca za nacionalno varnost v kabinetu Marjana Šarca. Ključne informacije je po poročanju Požareporta za Črnčeca dostavljal Matjaž Jerkič, namestnik direktorja kriminalistične policije pri Generalni policijski postaji. Vse depeše, informacije naj bi se posredovale zaupniku notranjega ministra Boštjana Poklukarja, bivšemu kriminalistu Franciju Kregarju. Počilo je pred nekaj dnevi, ko so za dejavnosti izvedeli tudi drugi zaposleni na generalni policijski postaji, vendar sta generalna direktorica policije Tatjana Bobnar in bivši direktor kriminalistične policije Branko Japelj obremenjenega Jerkiča zaščitila. Zbirale naj bi se čisto vse "uporabne informacije": Od tega, ali je kdo kdaj in kje kaj "napihal", do prepirov v družinah, jointov pri otrocih, pretepov v šolah in tako naprej ...). Informacije naj bi se zbirale tudi iz arhivov, pa ne samo o (teh) politikih.

vseved |  16 .02. 2020 ob  14: 17
Janša je mojster sejanja razdora med Slovenci , mojster spreminjanja zgodovine, prekopavanja kosti,... Se pa mu je treba zahvalit tudi , da klerodomobranska falanga stopica na mestu, ker je kot prekaljen komunist naredil vse, da ne bi uspela.
kokodek |  15 .02. 2020 ob  20: 15
edini, ki najbrž nikoli ne bo prišel iz gozda je partijec Janša