TELOVADNICE ZAPRTE, ZATO JE PRETEKEL MARATON KAR DOMA: Družbena omrežja preplavil posnetek 44-letnega Kitajca (VIDEO)

Svet

Kitajske oblasti po izbruhu koronavirusa prebivalce spodbujajo k telovadbi. A ker gibanje na prostem ni priporočeno, telovadnice pa so zaprte, rekreativni športniki kar tekmujejo v iskanju načinov, kako trenirati. Družbena omrežja je tako te dni preplavil posnetek 44-letnega tekača, ki je v svojem stanovanju pretekel pravi maraton.

Maser in zagrizen tekač na dolge proge Pan Shancu iz mesta Hangzhou blizu Šanghaja je v svojem stanovanju v krogih v šestih urah in 41 minutah pretekel kar 66 kilometrov, vse skupaj pa posnel. "Najprej sem bil malce omotičen, nato pa se kroženja po stanovanju kar navadiš," je Pan povedal v telefonskem pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP in dodal: "Tek je kot zasvojenost. Če dlje časa ne tečeš, dobiš nemirne noge."

Pan je ob drugi priložnosti za tekaško progo izbral zgolj svojo kopalnico, kjer je pretekel 30 kilometrov. S tekom po stanovanju želi spodbuditi tudi druge, ki v zadnjih dveh tednih zaradi strahu pred širjenjem okužb z novim virusom, ki je na Kitajskem terjal že 1523 smrtnih žrtev, okuženih pa je 66.492 ljudi, ostajajo zaprti v svojih domovih.

Kitajske oblasti so sicer po izbruhu koronavirusa zagnale kampanjo, v kateri kitajski olimpijci prikazujejo možne načine vadbe v stanovanjih.

Peking pod strogim nadzorom: okrepili karanteno

V Pekingu so okrepili preventivne ukrepe proti širjenju novega koronavirusa. Ljudje, ki se vrnejo v kitajsko prestolnico, morajo ostati 14 dni v karanteni na domu ali na opazovanju, so poročali kitajski mediji. V Pekingu osebam, ki ne bodo upoštevale osebne karantene, grozijo stroge kazni, so posvarile oblasti. Glede na obvestilo se morajo ljudje, ki se vrnejo v Peking, javiti delodajalcem in upravnikom stanovanjskih stavb. Zaenkrat ni jasno, ali to velja tudi za ljudi, ki so prišli v Peking iz tujine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pred tem so v okviru preventivnih ukrepov med drugim pozvali upravnike stanovanjskih stavb in naselij, da nadzorujejo pretok ljudi, ljudje, ki so se vrnili z bolj ogroženih območij, pa so morali ostati v karanteni. Glede na najnovejše podatke se je število do sedaj okuženih na Kitajskem povzpelo na 66.492, med njimi je 1523 mrtvih. V Pekingu so skupno doslej potrdili 366 okužb, med njimi pa so trije umrli. V zadnjih 24 urah se je v državi na novo okužilo 2461 ljudi, umrlo pa je 143 ljudi. Smrtnost je v zadnjih dneh približno enaka.

Najhuje je v provinci Hubei, žarišču izbruha, kjer se je do sedaj z virusom okužilo več kot 54.000 ljudi. V četrtek se je sicer število do sedaj okuženih precej povzpelo, in sicer v enem dnevu za več kot 14.000, a je bila to posledica širše definicije okuženih. Po podatkih ameriške univerze John Hopkins, ki sledi trendu okužb, se je do sedaj po celem svetu z virusom okužilo več kot 67.000 ljudi, umrlo jih je 1526, ozdravelo pa 8354.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija