IZREDNO MOČAN VROČINSKI VAL PRIHAJA NAD EVROPO: Temperature preko 40 stopinj Celzija

Svet

Evropi se ta teden, od četrtka dalje, obeta nov vročinski val. Po napovedih vremenoslovcev bo kratkotrajen, a izredno močan ter bo prizadel severno Francijo ter dele Belgije, Luksemburga in Nizozemske. Visoke temperature ozračja so napovedane tudi v Veliki Britaniji in Nemčiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po napovedih francoskega vremenoslovca Francoisa Jobarda bi se lahko v severni Franciji ter delih Belgije, Luksemburga in Nizozemske živo srebro prvič povzpelo do ali prek 40 stopinj Celzija; četrtek, 25. julija pa bi lahko bil "zgodovinsko vroč dan".

V Parizu za ta dan napovedujejo od 41 do 42 stopinj Celzija. Obstajajo tudi možnosti, da bi dosegli nov vročinski rekord. Najvišja temperatura zraka, ki so jo doslej namerili v francoski prestolnici je 40,4 stopinje Celzija iz leta 1947. Odkar od leta 1873 beležijo temperature, je bilo takrat edinkrat, da so v Parizu namerili več kot 40 stopinj Celzija.

Rekordno visoke temperature se ta teden obetajo tudi drugim francoskim krajem, vključno z mesti Reims, Bourges, Lille in Clermont Ferrand. 28. junija letos so v kraju Verargues na jugu Francije namerili 46 stopinj Celzija, kar je bila najvišja doslej izmerjena temperatura ozračja v državi.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija