IZOLA PORAVNALA SKORAJ DVOMILIJONSKI DOLG: Vrhovno sodišče zavrnilo revizijo, občina izkoristila vsa pravna sredstva

Izola

Vrhovno sodišče je nedavno zavrglo zahtevo Občine Izola za revizijo zoper sodbo višjega sodišča v Mariboru v gospodarskem sporu med občino in družbo R Mercuri. Občina je tako izkoristila vsa pravna sredstva, sodbo pa je že izvršila in poravnala odškodnino v višini 1,9 milijona evrov, so sporočili z občine.

Aktualni župan Danilo Markočič se je s sodbo v zadevi R Mercuri prvič srečal tik pred nastopom mandata, čeprav je dogajanje, ki je botrovalo sporu, staro več kot desetletje, so v sporočilu za javnost danes spomnili na občini.

Občina Izola je v začetku leta sicer vložila ugovor zoper sklep o izvršbi, ki mu je okrajno sodišče v Piranu ugodilo in dovolilo odlog izvršbe do odločitve vrhovnega sodišča o vloženi reviziji. Te dni pa so prejeli sklep vrhovnega sodišča, ki je zahtevo za revizijo zavrglo.

Na občini so povzeli tudi besede župana Markočiča, ki je ponovil, da je postopek, ki je pripeljal do takšne sodbe, za lokalne skupnosti nenavaden, saj podlaga za odškodnino temelji le na izdani lokacijski informaciji. Po njegovem bo tovrstna izkušnja pri nadaljnjem delu občinske uprave pomenila več administrativnega dela, pravne previdnosti in s tem dodatne birokracije, ki pomeni podaljševanje postopkov.

"Naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, da bi kljub prejeti izvršbi podjetja R Mercuri zaščitili interes občanov in občank, žal je sodbo treba izvršiti," pojasnjuje situacijo Markočič, ki ocenjuje, da bi lahko s tolikšnimi denarnimi sredstvi, ki prestavljajo skoraj 15 odstotkov občinskega proračuna, zagotovili stanovanja številnim mladim družinam ali prvo fazo izgradnje kulturnega doma

Občino je sicer obiskala tudi kriminalistična policija, ki je zbirala informacije o celotnem postopku, ki je privedel do pravnomočne sodbe o izvršbi. "Zadovoljen sem, da je policija začela s preiskavo tega milo rečeno neobičajnega sodnega postopka, ki je nevaren presedan za vse slovenske lokalne skupnosti," so še povzeli županove besede.

Podjetje R Mercuri je leta 2005 kupilo in nato znatno ceneje prodalo zemljišče v Izoli, ker zanj niso prenehale veljati prostorske omejitve. Zaradi izgubljene poslovne priložnosti je podjetje nato občino tožilo za nekaj manj kot 1,9 milijona evrov, terjatev je postala izvršljiva v začetku leta. Morebitno plačilo odškodnine je občina predvidela tudi v marca sprejetem proračunu za leto 2019, in sicer tako prek zamika določenih investicij kot najema kreditov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Motoviltz |  14 .05. 2019 ob  07: 33
Oramaj, kar je, je !
Pero, kaj pa bo s tisto partijsko županijo in tistim znanim kirurgom, ki so vse to skuhali in naprej prekuhavali ?
A smo pozabili, kdo so to bili in kakšne usluge so delali raznim Mavrom, Senicam in vsej partijsko-LDS-arski bandi ?


valter |  13 .05. 2019 ob  22: 28
Dragi župan
Stavek, zagotovili stanovanja številnim mladim družinam, za ta denar bi stanovanja že zdavnaj uredili našim Izolanom, a zdaj iskanje krivde kaj bi če bi,......... Žalostno je da zdaj tako govorite, če bi denar občina v tem znesku namenila za stanovanja, bi skoraj vsa prazna bila že zdavnaj urejena in vseljena, ne pa da že 20 let stojijo nedotaknjena. Ali si vedno za točko ostal brez in stanovanje dobi kdo ki ,... ali pa takoj izpadeš to je protokol pri nas v Izoli.

Moje mnenje je tako, katerega pa itak delijo vsi ki smo se o stanovanjski problematiki pogovarjali, kot vemo je takih meščanov ogromno.
Stric iz ozadja |  13 .05. 2019 ob  15: 33
Upam samo, da bo vsa zadeva dobila še en sodni epilog.