R MERCURI O TOŽBI OBČINE IZOLA: "18 let so vztrajali v nezakonitem ravnanju, župan Markočič je bil v času nakupa vodja kabineta Pečanove"

Izola

V zvezi z odškodninsko tožbo zoper izolsko občino so se oglasili tudi v podjetju R Mercuri, ki od občine terja 1,9 milijona evrov odškodnine. V odprtem pismu so opozorili, da je dolg občine nastal zaradi več let trajajočega nezakonitega ravnanja s tem, ko je vztrajala pri uporabi začasnega prostorskega ukrepa, za katerega ni imela podlage. Kot je naš portal pojasnila Tadeja Hočevar, prokuristka podjetja R Mercuri, so izolsko občino opozarjali na protipravno situacijo vse od leta 2008. "Na občini sem bila 65-krat in spoznala vse župane ter predstojnike uradov," pravi Hočevarjeva in dodaja, da je bil prav zdajšnji župan Danilo Markočič v času nakupa 'sporne nepremičnine' leta 2004 vodja kabineta županje Brede Pečan.

Podjetje R Mercuri iz Bistrice ob Sotli je tožbo zoper izolsko občino vložilo zaradi izgubljene poslovne priložnosti. Pred poldrugim desetletjem je namreč kupilo zemljišče s halo, za katero je kasneje sklenilo predpogodbo o prodaji v višini dobrih treh milijonov evrov pod pogojem, da v enem letu na območju prenehajo veljati prostorske omejitve. Šlo je za začasne ukrepe prepovedi parcelacije zemljišč in novogradnje na širšem območju ladjedelnice, ki pa niso bili odpravljeni. Posledično je R Mercuri zemljišče kasneje prodal po bistveno nižji ceni, razliko v ceni pa je poskušalo dobiti preko tožbe zoper občino Izola.

Sodišče je odločilo, da je bistriška družba upravičena do odškodnine in sklenilo, da mora občina skupaj z obrestmi plačati 1,9 milijona evrov. Sodba je postala izvršljiva v začetku letošnjega leta. Posledično so zaradi izvršbe občini Izola blokirali bančne račune. No, občina je nato preko piranskega okrajnega sodišča uspela doseči 40-dnevni odlog izvršbe in odblokiranje računov. V tem času naj bi občinski svet sprejel rebalans proračuna, s čimer bi zagotovili sredstva za poplačilo dolga. Občina Izola je tudi vložila zahtevo za revizijo postopka pri vrhovnem sodišču.

Piransko sodišče je dovolilo deblokado bančnih računov izolske občine. V R Mercuri te informacije še niso prejeli, se jim pa zdi zelo nenavadno. "Če bi šlo za večje podjetje, se to gotovo ne bi zgodilo," je pepričana prokuristka Tadeja Hočevar.

Neskončen štiriletni prostorski ukrep

Včeraj je Hočevarjeva na izolskega župana Markočiča naslovila odprto pismo, v katerem je izpostavila, da je plačilna obveznost občine nastala izključno na podlagi njene odškodninske odgovornosti zaradi najmanj 18 let trajajočega nezakonitega ravnanja občine, ker je ta samovoljno vztrajala pri uporabi leta 2000 sprejetega začasnega, štiriletnega prostorskega ukrepa prepovedi gradnje in drugih posegov, kljub temu, da najkasneje od avgusta 2005 za izvajanje te prepovedi ni imela več nikakršne veljavne pravne podlage.

Kdo je vedel za zadevo in kdo ni?

Kot je navedla Hočevarjeva, so nezakonito in protipravno ravnali tudi občinski uslužbenci in funkcionarji, ki so kljub neštetim ustnim in pisnim opozorilom, uveljavljali in zaračunavali polno nadomestilo za uporabo stavnega zemljišča. 'Posamezniki na občini so torej škodo povzročali kontinuirano, zavestno in namerno,' je prepričana Hočevarjeva.

"Rezultat osem let trajajočega pravdanja ni za občino nikakršna novost, kljub temu pa ta do zdaj ni oblikovala potrebnih zakonskih rezervacij. Opozorili smo jih že leta 2008," poudarjajo v R MercuriLeta 2015 so na ljubljanski pravni fakulteti naročili pravno mnenje, iz katerega izhaja, da je podaljševanje uporabe začasnih prostorskih ukrepov brez zakonske podlage. "Edina naša napaka je bila, da smo v dobri veri in s poštenimi nameni kupili zazidljivo in povsem funkcionalno sprejemljivo - kar izhaja tudi iz vseh prostorskih in urbanističnih dokumentov občine - zemljišče, pri tem pa nismo računali na možnost nezakonitih izvajanj s strani lokalne skupnosti. Tako očitne in brezobzirne zlorabe ni moč pričakovati."

"Tudi mi nimamo za plače"

V R Mercuri so glede medijskih navedb o svojem finančnem stanju navedli, da nimajo sredstev za izplačilo plač in zato tudi nimajo zaposlenih, da pa so v to situacijo zašli "zgolj in izključno zaradi dosedanjega protipravnega in nezakonitega ravnanja občine, saj je bila družba povsem onemogočena v svojih docela legalnih investicijskih in legitimnih poslovnih namerah".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kaslc |  22 .01. 2019 ob  18: 54
kazenska odgovornost?
kaslc |  22 .01. 2019 ob  18: 53
13
ste mogli podkupit njega in pečanko in bi bila stvar rešena.
madafaka |  22 .01. 2019 ob  16: 15
Kdo bo pa odgovarjaljQuery112301517345125139351_1548169745896
ManofSteel |  22 .01. 2019 ob  13: 51
16
Naj lepo razložijo na občini, zakaj so zaračunavali več kot dve leti najemnino za Restavracijo Svetilnik jQuery112306131924703080078_1548160967436? Čeprav lepo piše v pogodbi, da so najemniki oproščeni 10 let brez najemnine v kolikor prevzamejo podrtijo in jo na novo uredijo. Koljonc zaradi zgubljenega primera RIBA, se spomnil kako obrat poštenjake ! Da na mestu Tomaža, veš kako bi te tožil dokler te nebi sezu iz tvoje kože !!
ManofSteel |  22 .01. 2019 ob  13: 46
13
Ti si podaljšana roka Pečanove in komunjarov !!
ManofSteel |  22 .01. 2019 ob  13: 45
13
Markočič lahko glumiš poštenjaka. Hinavska faca te izdaja. Niosem te spregledal, če prav glumiš...ampak zelo slabo
ManofSteel |  22 .01. 2019 ob  13: 44
Jaz tudi čakam dovoljenje od občine. Da vidimo junaka, ki me bo vlekel za nos ! Jaz ti sodim na Sončnem nabrežju. Zame sodišča ne obstajajo. wild Wild WEST ! Ajde mudari, da vas vidim !!