IZOLA PRIPRAVLJA 24,6 MILIJONA TEŽAK PRORAČUN: Deponirali 1,9 milijona za morebitno plačilo R Mercuri, 'nevaren precedens za lokalne skupnosti'

Izola

Izolski občinski proračun za leto 2019 bo predvidel 24,6 milijona evrov odhodkov, od tega več 7,5 milijona evrov investicijskih odhodkov, je danes napovedal župan Danilo Markočič. Obenem je občina deponirala 1,9 milijona evrov v zvezi s tožbo podjetja R Mercuri, za kar so predvideli kombinacijo zamika določenih investicij in kreditov.

Markočič je na današnji novinarski konferenci, ki so ji prisostvovali tudi predstavniki vseh svetniških skupin v občinskem svetu, pojasnil, da bodo proračun obravnavali na redni seji občinskega sveta 28. marca. Predvidoma sredi leta bo sicer verjetno sledil tudi rebalans.

Med naložbami je župan izpostavil komunalno opremljanje 2,5 hektarja velikega območja za Mehanotehniko, kjer bodo uredili pogoje za razvoj obrti in podjetništva. Gre za 1,4 milijona evrov težko naložbo, za katero je občina pridobila skoraj 900.000 evrov nepovratnih evropskih sredstev, Markočič pa računa, da bi podjetniki lahko v to območje začeli vlagati še letos. "S to investicijo bomo v občini bistveno povečali ponudbo ugodno prometno dostopnih in komunalno opremljenih zemljišč, ki bodo na razpolago investitorjem za opravljanje proizvodnih, obrtnih in storitvenih dejavnosti. Nove investicije pomenijo nova delovna mesta in s tem tudi kakovostnejše življenje za naše občanke in občane," je ilustriral pomen omenjene investicije župan

Prav tako je pomemben projekt komunalnega opremljanja območja Šareda. Izbor izvajalca kolektorja, ki bo naselje povezal z mestom in čistilno napravo, so že zaključili in v aprilu naj bi pridobili gradbeno dovoljenje. Okoli milijon evrov vredno naložbo naj bi nato zaključili v roku šestih mesecev. Prav tako v aprilu bo predvidoma zaključen postopek izbire izvajalca sanacije oz. zaprtja izolske deponije. Po investicijskem načrtu 900.000 evrov vredna dela morajo biti zaključena do oktobra.

Občina obenem nadaljuje s postopkom sprejemanja občinskega prostorskega načrta. Javna razgrnitev tega temeljnega dokumenta prostorskega načrtovanja bo sledila v mesecu maju, je še napovedal Markočič.

Na poslovanja občine je nedvomno vplivala tudi odškodninska tožba podjetja R Mercuri. Kot je navedel župan, so za morebitno plačilo deponirali 1,9 milijona evrov, pri čemer gre za kombinacijo zamika določenih investicij in najema kreditov. Občina medtem še vedno čaka na odločitev vrhovnega sodišča glede njihovega predloga za revizijo postopka, pri čemer župan pričakuje "trezno in logično odločitev" sodišča.

"Veliko energije smo v teh prvih mesecih morali vložiti v to, da preprečimo blokado občinskih računov, ki bi lahko ogrozila ne samo občinske investicije, ampak tudi redno delovanje občine. Seveda pa se deponiranemu 1,9 milijona evrov niti približno ne nameravamo kar tako odpovedati in bomo nadaljevali z uporabo vseh pravnih sredstev, da dosežemo razveljavitev sodbe sodišča. Sodba, kot je bila izrečena v primeru Občine Izola namreč prinaša v sodno prakso zelo nevaren presedan. Po tem vzorcu bi lahko prav vsak investitor občinam preprečil skoraj vse strateške odločitve glede razvoja prostora. Verjamemo, da bo revizija sodbo odpravila, če bo potrebno, pa bo moralo o tej temi odločati tudi Ustavno sodišče RS, saj ta sodba po mojem mnenju neposredno posega v ustavne pravice in pristojnosti lokalnih skupnosti," je ob zaključku novinarske konference poudaril župan. Sicer pa ima občina trenutno okoli 10,3 milijona evrov dolgoročnih obveznosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija