INŠPEKTOR NA KOPRSKI UPRAVNI ENOTI ODKRIL VRSTO NEPRAVILNOSTI: Zadev ne obravnavajo tudi po več kot leto dni

Koper

Izteka se natečaj za novega načelnika Upravne enote (UE) Koper. Ta se bo bržkone moral spopasti s počasnim reševanjem postopkov, zaradi česar so pred časom izvedli tudi inšpekcijski nadzor, ki je pokazal vrsto nepravilnosti. Za njihovo odpravo je sedanje vodstvo UE Koper sicer že sprejelo niz ukrepov.

Inšpekcijski nadzor na UE Koper je zajemal nadzor nad izvajanjem določb zakona o splošnem upravnem postopku in materialnih predpisov ter nadzor nad izvajanjem določb uredbe o upravnem poslovanju, so pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Inšpektorat za javni sektor je v zapisniku z dne 27. novembra, ki je bil objavljen tudi na spletni strani inšpektorata, med drugim ugotovil, da uslužbenci oddelka za okolje in prostor pri reševanju zadev kršijo ekonomičnost postopkov in instrukcijske roke za obravnavo vlog in reševanje zadev. Zadev namreč sploh ne obravnavajo tudi po več kot leto dni, ko pa že, postopke rešujejo nekontinuirano, z večmesečnimi neaktivnostmi med posameznimi procesnimi dejanji.

Zaradi neustrezne organizacije dela, neekonomične, deloma tudi nestrokovne obravnave zadev iz preteklih obdobij posledično ne obvladujejo pripada reševanja novih zadev, kar vodi v nedopustne in neupravičene zaostanke. Hkrati pa vodstvo ne spoštuje že odrejenih ukrepov upravne inšpekcije v zvezi z že ugotovljenimi nepravilnostmi in kršitvami.

NAPAD ŠTIRIH KANGALOV V BONINIH: "Če bi bila zraven mama mladičev, se danes najbrž ne bi pogovarjali"

Obalo v teh dneh pretresa zgodba o napadu štirih mladičev anatolskih ovčarjev na domačinko v Boninih. Kljub poškodbam, zaradi katerih je pomoč poiskala na urgenci, dogodek pa še pred tem prijavila policiji, so pristojni ocenili, da gre za lažje telesne poškodbe. Državna tožilka je naročila, da se zadevo obravnava kot prekršek.

Konkretno so s področja kmetijstva v letu 2018 imeli v obravnavi skupno 834 zadev, letos do konca avgusta pa skupno 854 zadev, od tega so jih rešili okoli 470, nerešenih pa je še okoli 430. S področja gradbenih zadev so letos do konca avgusta obravnavali skupno okoli 900 zadev, od tega so jih rešili 373, nerešenih pa je bilo še 552 zadev.

Podobne ugotovitve o kršenju ekonomičnosti postopkov in instrukcijskih rokov je inšpektorat podal za postopke v oddelku za upravne notranje zadeve, pri čemer pa so v upravni enoti kot razlog za zaostanke navedli izrazito povečanje števila vlog na področju migracij v letu 2018 (teh je bilo za 352 več kot leto prej), spremembo zakonodaje ter nerealizacijo povečanja kadrovskega načrta.

Inšpektor je ocenil, da kljub tem okoliščinam UE zaradi neustrezne organizacije dela ter neekonomične, deloma pa tudi nestrokovne obravnave zadev iz preteklih obdobij ne obvladuje pripada reševanja novih zadev. Nepravilnosti je inšpekcija zaznala tudi na področju zagotavljanja dostopa do informacij javnega značaja.

Tako je inšpektor sedanjemu načelniku UE Koper Brunu Potokarju odredil sprejem ustreznih ukrepov za odpravo nepravilnosti. Kot so navedli na MJU, so mu med drugim odredili, da naredi analizo stanja in obremenitev posameznih uradnih oseb ter na podlagi tega izdela terminski plan za odpravo zaostankov in da spremlja zmanjšanje zaostankov pri reševanju upravnih zadev. Prav tako naj preuči možnosti drugačnih organizacijskih in kadrovskih rešitev, ki bi pripeljale do vidnejših odprav zaostankov na področju reševanja vlog strank.

RUSKI PIANIST O INCIDENTU NA MEJNEM PREHODU: "Bilo je zabavno, a na začetku tudi strašljivo"

Po lažnem preplahu, ki ga je na mejnem prehodu Obrežje danes sprožil sumljiv predmet, se je na družbenem omrežju Facebook oglasil 'krivec' - priznan ruski pianist Andrey Gugnin. "Bilo je zabavno, a na začetku tudi strašljivo," je svoj zapis pričel Moskovčan. Andrey Gugnin "Zadržali so me na meji med Slovenijo in Hrvaško.

Potokar je po navedbah ministrstva o sprejetih ukrepih 17. decembra obvestil upravnega inšpektorja in med drugim navedel, da so sprejeli več začasnih in stalnih ukrepov. Ti se nanašajo tako na prerazporeditve uslužbencev kot na izdajo novih pooblastil zaposlenim, ki posredujejo informacije javnega značaja.

Za reševanje zadev je bilo poleg tega odrejeno prostovoljno nadurno delo javnih uslužbencev, ki so s tem soglašali. Na svoji spletni strani pa je upravna enota obvestila stranke, da se zaradi večjega števila zadev podaljšuje čas reševanja, in uvedla naročanje strank.

Upravni inšpektor je po preučitvi navedb ugotovil, da so na UE Koper sprejeli primerne ukrepe za odpravo ugotovljenih nepravilnosti, s tem pa se je tudi zaključil inšpekcijski nadzor v tej zadevi.

Bruno Potokar

UE Koper išče novega načelnika 

Še pred tem, 12. decembra, je bil objavljen ponovljen javni natečaj za načelnika UE Koper. Rok za prijavo se izteče danes, zato na ministrstvu končnega števila prijav še nimajo.

Posebna natečajna komisija bo v nadaljevanju ugotovila primernosti kandidatov glede na izpolnjevanje pogojev in strokovno usposobljenost za položaj načelnika in o tem obvestila pristojnega ministra, v čigar pristojnosti je tudi odločitev o izbira kandidata.

Potokar, ki to funkcijo opravlja že pet let, je pred dnevi za Primorske novice dejal, da se še ni odločil, ali se bo prijavil na ponovljen razpis. Na zadnjem razpisu v mesecu oktobru ni bil izbran noben kandidat.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  30 .12. 2019 ob  18: 52
Kdaj pa bo inšpektor obiskal Piransko občino?
Bella |  27 .12. 2019 ob  23: 29
30
Olor, recimo, da poznam pridne ljudi, ki so se prijavili, pa so odvrgli njihovo prošnjo v koš. Tam delajo patološki bolniki, ki izvajajo mobing, zdravijo svoje komplekse, delo pa ni narejeno. To je point. Zakaj pa se ra Bruno ne bo vec prijavil ve le on. Mogoče mu par tistih norih bab tolče po jajcih pa ima vsega dovolj.
Bella |  27 .12. 2019 ob  23: 24
25
Tega Potokarja očistit, bando pa razgnat in zaposlovat za določen čas. Tja prideš v službo le po vezi, če preveč delaš oziroma si vesten dobiš brco v rit, ena in ista mafija pa ostaja. Najslabša UE v Sloveniji, tako govorijo.
Sramota od države, da dopušča to mafijsko obnašanje, pridni ljudje pa ne pridejo zraven. Dovolj je samo pogledati fluktuacijo pri teh norcih pa ti je vse jasno.
olor |  27 .12. 2019 ob  23: 23
-7
vseved, nimaš pojma o pojmu. Imaš možnost in se prijavi in ti rešuj zadeve. RUNKL
vseved |  27 .12. 2019 ob  21: 19
11
Vse birokrate na državnih jaslih bi bilo treba zaposlovat za leto dni in po poteku pogodbe spet ua leto in tako do penziona.