Ko ljudje rečejo FODMAP dieta, običajno mislijo na dieto z nizko vsebnostjo fermentabilnih oligosaharidov, disaharidov, monosaharidov in polioliv oziroma sladkorjev, ki lahko povzročijo črevesne težave. Ta dieta je zasnovana tako, da osebam s sindromom razdražljivega črevesja in/ali prekomerno bakterijsko rastjo tankega črevesa pomaga ugotoviti, katera hrana je zanje problematična in katera zmanjša simptome.
IMATE TEŽAVE S ČREVESJEM? Preverite, kako vam FODMAP dieta lahko pomaga do boljšega počutja
Trendi
"Dieta z nizko vsebnostjo FODMAP je začasen načrt prehranjevanja, ki je zelo restriktiven," pravi gastroenterologinja Hazel Marie Galon Veloso. Doktorica pojasni, da to ni dieta, ki bi se je moral kdorkoli držati dolgo. Gre za kratek proces odkrivanja, da ugotovite, katera hrana je za vas moteča, piše Johns Hopkins Medicine.
Dieta vsebuje tri korake:
1. S svojega jedilnika odstranite živila, ki imajo visoko vsebnost FODMAP.
2. Nato jih počasi ponovno dodate na svoj jedilnik, da vidite, kateri so težavni.
3. Ko prepoznate živila, ki povzročajo simptome, se jim lahko izognete ali jih omejite, medtem ko brezskrbno uživate vsa ostala živila.
Katera živila vam povzročajo največ težav, boste morali ugotoviti sami. Ta se namreč razlikujejo od posameznika do posameznika. Med tistimi, ki so najpogosteje kriva za prebavne motnje oziroma ki imajo visoko vsebnost kratko verižnih ogljikovih hidratov, pa so:
- mlečni izdelki: mleko, jogurt in sladoled na osnovi mleka, sveži siri in kisla smetana,
- žita: izdelki na osnovi pšenice, kot so kosmiči, kruh in krekerji, ječmen, rž,
- stročnice: fižol in leča, čičerika,
- zelenjava: kot so artičoke, šparglji, čebula in česen,
- sadje: kot so jabolka, češnje, hruške in breskve.
Katera živila so priporočljiva?
- Jajca in meso,
- nekateri siri, kot so brie, camembert, cheddar in feta in mlečni izdelki brez laktoze,
- mandljevo mleko,
- žita, kot so riž, kvinoja in oves, koruza, tapioka,
- zelenjava, kot so jajčevci, krompir, paradižnik, kumare in bučke,
- sadje, kot so grozdje, pomaranče, jagode, borovnice in ananas,
- vse maščobe in olja,
- večina zelišč in začimb,
- oreščki in semena (vključno z mandlji, arašidi, makadamijinimi oreščki, pinjolami in sezamovimi semeni, ne pa tudi pistacije ali indijski oreščki, ki vsebujejo veliko FODMAP).
Učinki
- manj vetrov,
- manj napenjanja,
- manj driske,
- manj zaprtja,
- manj bolečin v trebuhu.