IMATE DVOME GLEDE CEPLJENJA? Pediatri vzpostavili spletno stran, kjer so na voljo preverjene informacije

Slovenija

Vsem, ki želijo podrobnejše informacije o cepljenjih v vseh življenjskih obdobjih, je odslej na voljo nova spletna stran www.cepljenje.info, ki jo je vzpostavilo združenje za pediatrijo pri zdravniškem društvu. Na spletni strani so zagotovljene preverjene informacije o pomenu in poteku cepljenja, so poudarili na današnji novinarski konferenci.

Na spletni strani so po zagotovilih združenja za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu podane razumljivo pojasnjena znanstvena dejstva o obveznih in priporočenih cepljenjih za otroke in odrasle. Tako denimo navajajo, kdaj se cepljenje začne, s kakšnimi cepivi, na kakšen način in s kakšnimi časovnimi presledki, je na današnji predstavitvi nove spletne strani povedal predsednik združenja Matjaž Homšak. Informacije so na voljo tako za zakonsko obvezna kot priporočena cepljenja, ki jih krije obvezno zdravstveno zavarovanje, in priporočena samoplačniška cepljenja.

Po njegovem zagotovilu so pojasnila podprta s strokovno literaturo Svetovne zdravstvene organizacije, Centra za nadzor bolezni in statistiko obravnave nalezljivih bolezni ter poročil o stranskih učinkih cepiv v Sloveniji. Ta pojasnila potrjujejo prednosti cepljenja vseh skupin prebivalstva, pravilno cepljenje pa preprečuje zaplete in smrt, je prepričan. Dodal je, da bo spletna stran koristila tudi strokovni javnosti.

Zaradi nekaterih nasprotovanj cepljenju je precepljenost manjša od želene. Že pozabljene bolezni, denimo ošpice, pa se spet pojavljajo, je opozorila Jasna Čuk Rupnik iz sekcije za primarno pediatrijo združenja. Nekatera cepljenja, med njimi proti gripi, bi morali po njenem mnenju ponuditi vsem, tudi nosečnicam. Delodajalcem pa se po njenem mnenju izplača plačati cepljenje vsem zaposlenim, ker je to ceneje od bolniških staležev. Pediater Denis Baš pa je poudaril, da so cepljeni otroci bolj zdravi in imajo manj alergij. Po njegovem mnenju je zelo pomembno, da zdravniki z odločitvijo za cepljenje sebe in svojih bližnjih dajo zgled.

V združenju tistim, ki dvomijo v prednosti cepljenja in izpostavljajo stranske učinke cepiv, odgovarjajo, da so na spletni strani objavljeni tudi stranski učinki posameznih cepiv v Sloveniji. Poleg tega so posvarili pred nevarnostjo jemanja nekaterih izjav iz konteksta. Homšak pa je dejal, da je zelo pomembno vedeti, kako nastajajo posamezne študije, iz katerih črpamo informacije o cepljenju in cepivih. V javnosti so lani veliko pozivov k cepljenju sprožili primeri ošpic. Skupno so lani zabeležili 48 primerov ošpic pri slovenskih prebivalcih. To je največ od leta 2014, ko je bilo potrjenih 52 primerov. Precepljenost proti ošpicam upada in je pod 95-odstotno, ki jo priporoča stroka.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija