ALI ODIDETE V POSTELJO Z MOKRIMI LASMI? Tvegate več zdravstvenih težav, ki jih morda niste pričakovali

Trendi

Veliko nasvetov naših mam in babic se nam zdi nesmiselnih, pa jih kljub temu redno ubogamo. Med 'modrimi' nasveti sta pogosta tudi "ne odidi od hiše z mokrimi lasmi" ali "lase si posuši vsaj dve uri preden greš ven". Na vprašanje 'zakaj', so vam babice najverjetneje odgovorile, da se boste prehladili, pa čeprav je bilo zunaj 30 stopinj. Zdravniki pa o nasvetu pravijo sledeče.

Pogosto slišimo nasvet, da ne smemo imeti dlje časa mokrih las, ali da ne smemo z mokrimi lasmi zapustiti stanovanja. Nasvet je še posebej aktualen v zimskem času. Družinska zdravnica dr. Branislava Čilić je za hrvaški portal 24sata pojasnila, da se moramo v primeru težav, ki jih 'povezujemo' z mokrimi lasmi, kot so prehlad, gripa ali težave s sinusi, zavedati, da obolenje brez virusa ali bakterije ni mogoče.

Obstajati mora torej virus ali bakterija, ki bo povzročila bakterijsko ali virusno obolenje. "Toplo in vlažno okolje bakteriji omogočata odlične pogoje za razmnoževanje. Z mokrimi lasmi bolezni omogočamo, da napreduje, je pa ne povzročamo," pravi zdravnica.

Zakaj bi se morali izogniti spanju z mokrimi lasmi?

Še posebej nevarno je, če z mokrimi lasmi odidemo v posteljo. "Bakterijske infekcije se še posebej pogosto razvijejo, če spimo z mokrimi lasmi. Vlaga namreč skupaj z olupljenimi celicami lasišča prodre v vzglavnik in tam ustvari leglo glivic imenovanih malassezia, ki za razvoj potrebujejo ravno vlažno okolje. Povzročijo pa močno srbečico lasišča. Razvije se lahko tudi plesen," nadaljuje Čilićeva.

V zimskem času oziroma pri nizkih temperaturah mokra koža in mokri lasje povečano prepuščajo toplino telesa, s tem pa privedejo do nižanja telesne temperature. To pa je lahko težava, tudi če nismo bolni in nimamo vročine, saj se lahko mokri deli telesa podhladijo, posledično pa nam pade imunska odpornost.

"Če govorimo zgolj o estetskem vidiku nasveta, pa spanje z mokrimi lasmi povzroči, da se lasje zavozlajo, postanejo pa tudi bolj lomljivi," je še dodala zdravnica.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija