SKRIVNOSTNI VIRUS SE IZ KITAJSKE ŠIRI V DRUGE DRŽAVE: Gre za smrtonosno obliko pljučnice, podobno sarsu

Svet

Poročali smo že o skrivnostnem koronavirusu, ki povzroča nenavadno obliko pljučnice, zaradi katere je na Kitajskem umrla ena oseba, več pa jih je bilo v kritičnem stanju. Novi sev tega virusa sodi v enako skupino kot hudi akutni respiratorni sindrom (SARS) in bližnjevzhodni respiratorni sindrom (MERS). CNN danes poroča, da je tudi na Japonskem uradno potrjen prvi primer okužbe z novim tipom koronavirusa.

Virus se je najprej pojavil v največjem mestu v osrednji Kitajski, Wuhanu, nato pa je bil potrjen na Tajskem in sedaj še na Japonskem. Izbruh virusa je zasenčil praznovanje lunarnega novega leta v Aziji in povišal stopnjo pripravljenosti v celotni regiji. Virologi po vsem svetu zdaj preučujejo sekvenco genoma virusa, ki jo delijo kitajski raziskovalci, vendar še vedno ostaja veliko odprtih vprašanj.

Japonec v svojih 30. letih se je z virusom okužil v Wuhanu, ki ga je obiskal 3. januarja. Takrat je dobil visoko vročino, tri dni kasneje pa se je vrnil na Japonsko, kjer so s testiranjem potrdili prisotnost virusa. Moški je okreval in bil odpuščen iz bolnišnice v sredo. Kot je povedal, v Wuhanu ni obiskal tržnice z morsko hrano, ki jo povezujejo z izbruhom virusa, poroča CNN.

Novica o okužbi Japonca je prišla le nekaj dni po tem, ko so tajske oblasti sporočile, da je bila kitajska turistka, ki prihaja iz Wuhana, v karanteni zaradi okužbe z novim virusom. To je bilo tudi prvič, ko so ga zaznali zunaj Kitajske. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) je 61-letna ženska dejala, da še ni bila na trgu z morsko hrano v Wuhanu. Vendar je 5. januarja poročala o "zgodovini rednega obiskovanja lokalnega svežega trga v Wuhanu pred pojavom bolezni", je poročala SZO.

Prvi primer in ​​večina ostalih primerov okužb v Wuhanu so bili povezani z veletržnico z morsko hrano Nanhua, ki je zaradi dezinfekcije zaprta od 1. januarja. Poleg rib so na tržnici prodajali tudi ptice, zajce in kače, kar vzbuja zaskrbljenost, da bi se virus lahko prenašal z živali na ljudi, tako kot SARS in MERS. Zdravstvene oblasti v Wuhanu so v sredo sporočile, da so nekateri vzorci, odvzeti s tržnice, pozitivni na virus.

Wuhan na Kitajskem

Virolog z univerze v Hong Kongu Leo Poon, ki je med prvimi dekodiral koronavirus SARS, je dejal, da tajski primer kaže na dve možnosti: ali se je ženska okužila preko živali na tržnici ali pa se je okužila preko človeka. Prva možnost bi pomenila, da je vir novega virusa bolj razširjen, kot so prej domnevale oblasti, druga pa bi nakazovala njegovo sposobnost prenosa med ljudmi kar bi lahko lokalen izbruh spremenilo v globalno pandemijo.

Za zdaj se zdi, da novi koronavirus ni tako smrtonosen ali nalezljiv kot SARS ali MERS. Njegovi simptomi so predvsem vročina in kašelj, pri številnih bolnikih se pojavi tudi težko dihanje.

Ker ni izključena možnost, da se virus ne more prenašati s človeka na človeka, je Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni objavil stopnjo nevarnosti 1, najnižje zdravstveno opozorilo med potovanjem. "Popotniki v Wuhan na Kitajskem naj se izogibajo živalim (živim ali mrtvim), živalskim tržnicam in stiku z bolnimi ljudmi," je sporočila organizacija.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija