Gradbeništvo v območju evra septembra s padcem

Obseg gradbenih del se je septembra v območju evra kot tudi celotni EU glede na avgust po sezonsko prilagojenih podatkih znižal za 1,3 odstotka, kažejo danes objavljeni podatki evropskega statističnega urada Eurostat. Obseg gradbenih del je na letni ravni v evrskem območju upadel za 0,2 odstotka, medtem ko je v EU narasel za prav toliko.

Eurostat je danes objavil tudi revidirane podatke za avgust, in sicer se je obseg del na mesečni ravni v območju z evrom zvišal za 0,3 odstotka, v EU pa za 0,2 odstotka.

Največji padec na Portugalskem, največja rast v Sloveniji

Med državami, za katere je Eurostat imel podatke, se je obseg gradbenih del septembra na mesečni ravni znižal v devetih in zvišal v šestih državah. Največji padec so med državami beležile Portugalska (-12,3 odstotka), Romunija (-6,9 odstotka) in Češka (-4,6 odstotka), največjo rast pa Slovenija (+6,2 odstotka), Slovaška (+1,6 odstotka) in Madžarska (+0,8 odstotka).

Na letni ravni je med državami, za katere so podatki, obseg gradbenih del upadel devetih državah, narasel v petih, na Slovaškem pa ostal nespremenjen. Največji padec so beležile Portugalska (-14,9 odstotka), Češka (-11,8 odstotka), Slovenija (-7,9 odstotka) in Italija (-6,1 odstotka), največjo rast pa Madžarska (+9,3 odstotka), Španija (+6,1 odstotka) in Združeno kraljestvo (+4,9 odstotka).