EVROPSKA KOMISIJA RAZTRGALA FINANČNO-ORGANIZACIJSKI DEL PRIJAVE ZA EPK: Odhodki za plače, režijske stroške in upravo nenavadno visoki, načrt upravljanja pa z resnimi slabostmi

Piran

18. decembra 2020 je Slovenija dobila novo Evropsko prestolnico kulture (EPK). To je v sodelovanju z italijansko Gorico postala Nova Gorica. V boju za prestižni naziv sta čezmejni sosedi med drugimi premagali tudi vse štiri obalne občine, ki so oddale skupno kandidaturo. Kandidatura za EPK Piran 2025 in njena "sestra", strategija kultura.PIKA, sta ogromno prahu dvignili predvsem v Piranu, ki je kot nosilka kandidature imela največjo vlogo, pa tudi zaradi odmevnih nesoglasij v piranskem občinskem svetu. Občinske svetnike je motila predvsem istrska kulturna strategija P.I.K.A., opozarjali pa so tudi na STRK, velik birokratski organ za financiranje kulturne produkcije na Obali. Po zaključku dolgotrajnega procesa priprav, kandidature in razglasitve evropske prestolnice kulture se je izkazalo, da so bili dvomi nekaterih piranskih občinskih svetnikov in kulturnikov več kot utemeljeni. Enake pomisleke je v poročilu namreč izrazila tudi Evropska komisija.

Ekipa EPK Piran 2025

Evropska komisija je decembra 2020, pred razglasitvijo zmagovalke EPK 2025, obravnavala vse prispele prijave ter napisala poročilo. Iz slednjega sledi, da so imeli nekateri občinski svetniki iz Pirana prav, ko so se hoteli temeljiteje pogovoriti o dolgoročni kulturni strategiji občin, na "nesprejemljivost" omenjene strategije pa so opozorili tudi direktorji obalnih kulturnih ustanov

S 27 milijoni bi odločala posebna fundacija 

Proračun obalnih občin za EPK je bil zelo obsežen, znašal je skoraj 27 milijonov evrov, pri čemer bi vse štiri obalne občine prispevale dobrih 12 milijonov (za primerjavo, zmagovalki Nova Gorica in Gorica imata za izvajanje aktivnosti v sklopu EPK na razpolago 23 milijonov evrov). Z vsem tem denarjem pa bi upravljala posebna fundacija, ki bi se po izteku EPK prelevila v STRK, vpliven birokratski organ za financiranje kulturne produkcije z 18 oddelki in pododdelki. "S tem so se potrdili vsi sumi glede namenov strategije Kultura.PIKA," so že novembra opozarjali piranski kulturniki.

Martina Gamboz

Zmotila jih je tudi vnaprejšnja določitev direktorice te fundacije. "Položaj generalne direktorice Fundacije Piran2025 bo predvidoma prevzela Martina Gamboz, vodja kandidaturne ekipe EPK, s tem pa bomo zagotovili kontinuiteto med kandidaturno ekipo in fundacijo,"  je javnost lahko izvedela iz prijavne knjige za EPK. Ob tem so se mnogi spraševali, kdo šepeta piranskemu županu Đeniu Zadkoviću iz ozadja?

Evropska komisija: Odstotek operativnih odhodkov je nenavadno visok, fundacija predvideva (pre)veliko število direktorjev

Pri zastavljenem proračunu pri 26.690.000 evrih in predvideni fundaciji za financiranje kulturnih dejavnosti so z ušesi zastrigli tudi v Evropski komisiji. "Odstotek operativnih odhodkov, dodeljenih za "plače, režijske stroške in upravo", tj. 21,07 %, je nenavadno visok, načrti upravljanja pa kažejo nekaj resnih slabosti," so zapisali v poročilu. Glede fundacije pa: "Vodstvena struktura predvideva veliko število direktorskih funkcij in članov odbora, medtem ko razmerje med njimi ostaja nejasno. Negotova je tudi neodvisnost umetniškega direktorja, saj to mesto sodi pod glavnega izvršnega direktorja."

Komisija je ugotovila, da je Kultura.PIKA navedena kot ključni del kandidature, a da je podpora tej strategiji negotova: "To je zaskrbljujoče, saj so izvedljivost programa Piran 2025 in s tem njegovi dolgoročni vplivi močno odvisni od uspešnega izvajanja te strategije." Kot nadalje piše v poročilu, odbor ugotavlja, da integrirani kulturni strategiji manjka vidik ekologije oz. podnebja, ki pa je glavna tema kandidature za EPK, navedeni kazalniki so bolj povezani z razvojem mest kot s projektom EPK in nimajo posebnih ciljev, dovolj podrobno pa ni opisano niti sodelovanje štirih občin.

Kako je komisija ocenila prijavno knjigo, za katero naj bi bilo porabljenih približno 390 tisoč evrov?

Koncept kandidature Pirana za evropsko prestolnico kulture pod geslom Val sprememb se osredotoča na spremembe v odnosu do okolja. Pozornost usmerja na globalno podnebno krizo z umetniške in kulturne perspektive ter spodbuja družbeni in skupnostni dialog. Odbor Evropske komisije je ocenil, da je ta vizija premalo prepoznana v programu, projektih in celotnih postopkih izvajanja EPK. "Poleg tega širok obseg slogana Val sprememb otežuje prepoznavanje jasnega sporočila EPK. Projekti so včasih precej splošno opisani s proračuni, ki jih je še treba doreči s projektnimi partnerji. To otežuje presojo pomembnosti različnih projektov v programu ali razumevanje, kako se bodo izvajali z operativnega vidika."

Po drugi strani je navedeno točno število ljudi v ekipi, ki sodeluje pri razvoju kulturno-umetniškega programa, natančen obseg vključenosti lokalne umetniške skupnosti in regionalnih kulturnih institucij pa ostaja nejasen. "V povezavi s tem komisija dvomi o tem, v kolikšni meri je kulturno-umetniški program vključen v lokalne potrebe in dediščino Pirana ter partnerskih občin," piše v poročilu.

Kot zaključi komisija, je vsebina programa nerazvita, umetniška vizija v njem pa ni dovolj vidna. Zaradi širokega obsega slogana teme je težko prepoznati jasno pripoved za lokalno, nacionalno in evropsko občinstvo. Veliko število mednarodnih partnerjev je komisija sicer ocenila kot zelo pozitivno, a je po drugi strani manj očiten obseg vključenosti lokalnih umetnikov in kulturnih ustanov. Komisija je izrazila tudi dvome o proizvodni zmogljivosti zastavljenega programa v regiji.

Celotno poročilo si lahko preberete na tej povezavi. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
galeb |  19 .02. 2021 ob  21: 18
Zdaj pa še to! Kot da ni bila že dovolj velika sramota tista šlampasta organizacija obalne regije za EPK, kreganje, vrtičkanje, vsak sebi in vsak drugače, totalno neresno, vse skupaj kr neki... Sama sreča, da je zmagala Nova Gorica, ki je zadevo vzela resno in se pripravila tako, kot je treba. Sramota za obalne občine. In zdaj še ta novica od evropske komisije!!! Pojdite se skrit! Vsi, ki ste sodelovali!
Ištrijan |  18 .02. 2021 ob  15: 24
25
E ja, pohlep in grabežljivost zanjo bit pogubna kombinacija......ben, zdej ubrište se pod nosom!