PIRANSKI OBČINSKI SVETNIKI PRED DANAŠNJO IZREDNO SEJO: "Ne pristajamo na diktate pod krinko kulture"

Piran

Po burni razpravi seje Občinskega sveta (OS) Občine Piran, ki je v četrtek razgrela ozračje v portoroškem Avditoriju, je za danes sklicana ponovna, izredna seja - sicer z identičnimi točkami dnevnega reda kot četrtkova 17. redna seja, ki zaradi nasprotovanja dela svetnikov glede dnevnega reda, ni bila izpeljana. "V občini Piran postaja vse bolj jasen epilog te farse. Župan želi v ponovni in povsem nepotrebni izredni seji, kjer s histerijo in pomanjkanjem argumentov, ki bi prepričali OS, na vsak način želi potrditi dogmo, ki je v osnovi zavajajoča, želi le potrditev projekta EPK in Kultura.PIKA," so v izjavi pred današnjo sejo zapisali opozicijski svetniki.

Četrtkova 17. redna seja OS Občine Piran je trajala uro in pol, v tem času pa svetniki niso obravnavali niti ene same točke dnevnega reda. Po začetni napeti izmenjavi mnenj med županom Đeniom Zadkovićem in občinsko svetnico in vrst SD Meiro Hot, je župan z dnevnega reda umaknil točko o potrditvi kandidaturi za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025, posledično pa so svetniki na glasovanju o dnevnem redu seje le-tega zavrnili.

Občina Piran je nato za danes sklicala izredno sejo, a, glej ga zlomka, z identičnim dnevnim redom. V duhu nestrinjanja je skupina svetnikov, ki jo sestavljajo predstavniki GZOP, SD, Levice in samostojni svetnik Savo Radić, medijem danes razposlali izjavo za javnost. "Medtem, ko župan Pirana Đenio Zadkovič z ozko ekipo posvečenih vrši nedopustne pritiske na posamezne svetnike in ostale, ki so si drznili podvomiti o usodni povezanosti projekta EPK in Strategije Kultura.PIKA pa v občini Piran postaja vse bolj jasen epilog te farse. Na ponovni in povsem nepotrebni izredni seji, kjer s histerijo in pomanjkanjem argumentov, ki bi prepričali OS, na vsak način želi potrditi dogmo, ki je v osnovi zavajajoča, želi le potrditev projekta EPK in Kultura.PIKA na način, kot sta bila predstavljena in ki nista neobhodno in nujno povezana, saj ne odgovarjata na številna, a hkrati preprosta vprašanja," so zapisali.

Meira Hot

Med drugim se sprašujejo se kdo financira EPK, kakšna bo usoda rednega financiranja kulturnih ustanov in programov, kaj bo z društvi, posamezniki in kulturniki, katere so prednosti skupnega telesa za razvoj kulture, kdo je izvajalec in kakšen del odpade na posamezno občino. Ta vprašanja ostajajo, kot pravijo, že eno leto neodgovorjena. Prav tako ekipa EPK ali tisti, za projektom Kultura.PIKA, v enem letu niso sklicali niti enega posvetovalnega sestanka s svetniki.

"Ne pristajamo na diktate pod 'krinko kulture', ki naj bi v svojem valu sprememb operirala s skorajda 27 milijoni in to v času, ko se soočamo z eksistenčnimi težavami številnih občanov in občank ter podjetnikov, ki kupaj z nami ne vemo, kako bomo sploh preživeli," so zapisali.

Đenio Zadković

"Poudarjamo, da bomo prav zaradi vsega tega na današnji izredni seji vložili predlog sklepa za pomoč občankam in občanom v času Covida z ustanovitvijo Sklada, kjer zagotavljamo potrebna sredstva," so še dodali. 

Razjarjeni tudi piranski kuturniki

V naše uredništvo pa smo danes prejeli še eno pismo - anonimko kulturnikov iz Pirana, ki prav tako izpostavljajo in izražajo zaskrbljenost nad "nestrokovnim hitenjem, improvizacijo in političnim izsiljevanjem pri pripravah in sprejemu prijave za EPK v Občini Piran". Kot so zapisali, mora javnost vedeti, da bodo okoli 25 milijonov evrov ali več prispevale štiri obalne občine iz lastnih proračunov za kulturo, največji delež Občina Piran, delno država (okoli deset milijonov evrov) in le 7 odstotkov Evropska Unija (1,5 milijonov evrov). 

Marko Juriševič

"Sporen in nepotreben je zlasti dokument Kultura.PIKA, ki ga v občinah predstavljajo kot dolgoročno kulturno strategijo za vse štiri obalne občine. Videti je, da je glavni cilj tega slabo in površno pripravljenega dokumenta, predvsem vzpostavitev 'skupnega kulturnega telesa', ki bi razpolagal in odločal o financiranju kulturne produkcije in post produkcije na Obali," pojasnjujejo in dodajajo, da iz tega izhajata tako nevarnost birokratizacije kot tudi zapostavljanje že delujočih kulturnih ustanov, zavodov, društev, ipd., ki bi bili odvisni od ožje skupine odločevalcev.

Kristijan Cerovac

Kot nadaljujejo piranski kulturniki, vodilnim upravljalcem projekta zaradi vsega naštetega težko zaupajo nadaljnje vodenje, zato na današnji seji OS pričakujejo "odgovore, razjasnitve ter svetujejo, da se t. i. strategije Kultura.PIKA ne podpre."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija