URA IN POL BURNE RAZPRAVE, NATO PA NIČ: Zadkovića bolj kot občani v pomanjkanju zanima le EPK? (VIDEO)

Piran

V portoroškem Avditoriju je danes popoldne potekala zelo razburljiva seja Občinskega sveta Občine Piran. Že uvodne minute so dale vedeti, da bo župan Đenio Zadković na vročem stolu, nihče pa ni pričakoval, da se bo seja po uri in pol vnete debate zaključila, brez da bi občinski svetniki obravnavali eno samo točko dnevnega reda.

Đenio Zadković

Uvodoma je občinska svetnica iz vrst Socialnih demokratov (SD) in poslanka Meira Hot župana Đenia Zadkovića soočila z neprimernim dnevnim redom 17. redne seje. Očitala mu je, da se v teh izrednih časih epidemije covida-19 ne sooča z realnimi težavami, temveč vso svojo pozornost namenja kandidaturi Pirana za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025. "Sredi največje krize vi skličete sejo s parimi točkami, kot da smo sredi najlepših časov. Že cel teden doživljamo izredne pritiske. Pritiski, kot smo jih svetniki doživeli v tem tednu, jih nisem v desetih letih odkar sem svetnica," je dejala Hotova.

Kot je postalo razvidno v nadaljevanju seje, naj bi župan, županovi sodelavci ter politični akterji iz drugih obalnih občin na več piranskih svetnikov 'pritiskali', da na seji na vsak način podprejo kulturno strategijo istrskih občin PIKA in potrditev kandidature za Evropsko prestolnico kulture.

Meira Hot

"Vaše sporočilo je torej, da ljudje lahko trpijo, živijo v revščini, a to ni pomembno. Pomembno je, da imamo milijone za EPK," je nadaljevala Hotova in na župana apelirala, da se v bodoče raje osredotoči na stvari, ki so pomembne za občane in občanke, katerim občina v teh hudih časih ni namenila nobene pomoči, topel obrok v vrednosti 1,95 evra pa je sramoten. O čemer smo poročali tudi na Regionalu.

Zadković je poudaril, da je Občina Piran v prvem valu epidemije za pomoč občanom in občankam namenila 300.000 evrov. Ta sredstva ostajajo neporabljena, ker, kot je dejal, epidemije še ni konec. Ob tem je večkrat z dvignjenim glasom svetnico Hotovo in njene kolege pozval, naj mu osebno na občino pripeljejo ljudi, ki potrebujejo pomoč: "Moj imperativ je, da vsaka duša dobi tisto, kar potrebuje v tem trenutku."

Po izredno vneti razpravi, v kateri je župan večkrat povzdignil glas, je svetnik SD Marko Juriševič predlagal, da se z dnevnega reda umakne 4. točka, in sicer predlog sklepa Istrske kulturne strategije PIKA.

Marko Juriševič

Zadković umaknil opotrditev kandidature za EPK, čeprav so opozicijski svetniki napovedali podporo

Ker so svetniki za izločitev 4. točke, se je župan nato odločil, da z dnevnega reda umakne tudi 3. točko, tj. potrditev kandidature za EPK v drugi fazi, kljub temu, da so opozicijski svetniki glasno napovedali podporo kandidaturi. Razprava se je v portoroškem Avditoriju znova razvnela. Več občinskih svetnikov se je umiku 3. točke uprlo, a je župan vztrajal, da sta 3. in 4. točka preveč povezani in bi z obravnavo le kandidature za EPK naredili "enormno škodo".

Kakšna je ta enormna škoda, se župan ni izjasnil, je pa v kaosu, ki je nastal, nekaj besed izrekel tudi Borut Jerman, ki je v imenu projektne skupine EPK povedal svetnikom, da jim lahko odgovorijo na vsa vprašanja, ki so povezana z očitno problematičnim delom kandidature za prestolnico kulture, tj. kulturne strategije PIKA.

Občinski svetniki so nato glasovali o potrditvi novega dnevnega reda brez 3. in 4. točke in ga z 12 glasovi proti zavrnili. "Torej gremo domov. Nimamo kaj razpravljati," je zaključil Zadković, čeprav je več svetnikov temu glasno protestiralo. Po naših informacijah naj bi kar hitro, že takoj v začetku naslednjega tedna, sklicali novo, izredno sejo.

BURNA SEJA V PIRANU

Burna seja v Piranu: Poglejte si ta besedni dvoboj med Meiro Hot in županom Zadkovićem

Objavil/a Regional dne Četrtek, 19. november 2020

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Gabrijel |  19 .11. 2020 ob  21: 47
12
Burleska brez primere. Je pa več kot jasno, da se rdeče komunare bojijo kot hudič križa da bi pirančani zmagali na EPK. Zato bodo tipu lomili kosti do kraja