OČITNO BO BURNO TUDI V PONEDELJEK: Zadković ne popušča, opozicija svari pred posledicami

Piran

Po včerajšnji burni seji piranskega občinskega sveta, ki se je končala po uri in pol, so iz piranske občine danes sporočili, da je naslednja izredna seja sklicana za ponedeljek, 23. novembra. Piranski župan Đenio Zadković je deležen ostrih očitkov, da vso pozornost namenja kandidaturi Pirana za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025, medtem ko se nahajamo sredi socialne, ekonomske in tudi družbene krize, povzročene zaradi epidemije covid-19. Svetniki iz vrst SD mu očitajo pritiske, naj na vsak način podprejo kulturno strategijo istrskih občin in potrditev kandidature. "Kulturno strategijo Kultura.PIKA smo pogledali od blizu z vsemi finančnimi posledicami. Zaradi koronavirusa je še posebej težko leto in skrb bi bila primarno potrebna za občane," so sporočili iz svetniške skupine SD.

Đenio Zadković

Piranski občinski svet je včeraj glasoval za umik točke o istrski kulturni strategiji z dnevnega reda, župan Zadković pa je umaknil tudi točko o potrditvi kandidature EPK 2025. Iz vrst opozicije, zlasti SD in Gibanja za Občino Piran (GZOP), je bilo slišati obžalovanje nad županovo odločitvijo, ker so javno izrazili pripravljenost, da bodo ločeno podprli kandidaturo. Sledilo je glasovanje o spremenjenem dnevnem redu seje v celoti, ki pa ni dobil zadostne podpore, zato seje ni bilo moč izpeljati.

Kristijan Cerovac iz GZOP je že včeraj dejal, da je bil celoten postopek priprave obeh točk dnevnega reda "zavit v meglo in predstavljen tik pred zdajci". "V projektu PIKA je predvidenih 25 milijonov evrov - za kakšne namene, kaj bomo s tem denarjem naredili," se je vprašal. Tudi Cerovac je opozoril na pritiske na posamezne občinske svetnike, na kar je na včerajšnji seji opozorila tudi svetnica Meira Hot (SD), zaradi česar v GZOP razmišljajo celo o kazenskih ovadbah.

Kristijan Cerovac

Vodja kandidature Martina Gamboz je pojasnila, da so štiri istrske občine lani s skupnim dogovorom podprle kandidaturo za EPK, v omenjenem dokumentu pa so občinski sveti potrdili tudi željo po pripravi skupne kulturne strategije, ki bo osnova za prijavo za EPK. "Pomembno je, da občinski sveti potrdijo strategijo in nato sprejmejo tudi našo prijavno knjigo. Ena je povezana z drugo in nista razdružljivi," je dejala Gambozova.

Nekatere svetnike je zmotila navedba v strategiji, da želijo ustanoviti delovno telo. Kot je zatrdila Gambozova, si štiri občine včasih delijo občinstvo in se dogaja, da se nekateri pomembni kulturni dogodki prekrivajo. "Po mnenju kulturnikov je edini način, da se to razreši, vzpostaviti neko koordinacijo med občinami," je pojasnila vodja kandidature za EPK in zavrnila, da bi v ozadju bil namen po ustanovitvi novega javnega zavoda.

Meira Hot

V svetniški skupini SD pravijo, da podpirajo kandidaturo Pirana za EPK, vendar si Istrska kulturna strategija štirih obalnih občin zasluži širšo razpravo, saj njen sprejem in podpora kandidature lahko pomeni tudi finančni pogrom. "Letos pa je še posebej težko leto zaradi posledic koronavirusa in skrb bi bila primarno potrebna za občane ne pa za oddaljene projekte od katerih posameznik potreben pomoči nima danes popolnoma nič," so prepričani v svetniški skupini.

Menijo namreč, da strategija Kultura.PIKA pomeni predvsem ustanavljanje novega medobčinskega zavoda, ki bo delal le ob zagotavljanju finančnih sredstev iz občinskih proračunov. Kaj bo to pomenilo za nadaljnje financiranje obstoječih javnih zavodov, festivalov in društev na področju kulture, iz tega dokumenta ni jasno, navajajo v SD.

Sprašujejo se, ali bodo občine sposobne, glede na krizo, ki jo povzroča pandemija, ohraniti dosedanjo stopnjo financiranja javnih muzejev, galerij, knjižnic, gledališča, Avditorija in festivalov, ki že leta skrbijo za kulturo.

"Ali je res nujno in potrebno, da se ob prizadevanjih za EPK, vzporedno kreira telo, ki utegne povečati birokratizacijo kulture?" se sprašujejo v opozicijski svetniški skupini, kar daje slutiti, da bo tudi ponedeljkova seja piranskega občinskega sveta še kako zanimiva.

To tudi potrjuje Zadkovićev sklic izredne občinske seje za ponedeljek, saj je kljub nepodpori svetnikov sklical identične točke dnevnega reda, ki so že bile vzrok prekinjene seje, le da jih je tokrat celo združil skupaj v eno točko, kar kaže na to, da župan ne le, da ni ponudil roke sprave opoziciji, ampak je celo zaostril boj. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  22 .11. 2020 ob  21: 44
Kaj bo tako BURNEGA v ponedeljek? Bo gdo odstopil? Genio? Direktor j. P. Okolja, Fakini, svetniki?
PortoPirančan |  22 .11. 2020 ob  01: 18
Kandidatura za EPK je nujna.
Obcina Piran nazaduje na vseh področjin(ne samo v turizmu) že mnoga leta-> najbolj pa
prav v času vladavine SD.

Od kdaj pa Hotove zanima skrb za občane? Če bi jih res, nebi posojali denarja z oderuškimi obrestmi in tako marsikaterega obubožali in vrgli na cesto.

Metanje peska v oči..

A GZOP svetnikom pa se zdi največji napredek, če bi vse kar je bilo zgrajeno po l. 1950 podrli in naredili štale za ovce in njive, saj bi tako imeli dovolj dela za vse njih.

LP
Darko |  21 .11. 2020 ob  15: 49
Pomembno je povezovanje in koordinacija med lokalne kulturnike, kar lahko opravi Avditorij ali TZP brez dodatnih zaposlitev.
V ozadju bi v Kopru želeli združitev Avditorija in Gledališče Koper.
Za EPK še Fundacijo z desetimi zaposlenimi - za Gamboc in kompanjijo
Obala1 |  20 .11. 2020 ob  20: 49
Vsi bi za nekaj kandidirali ceprav ne razumejo za kaj se gre ...da bi na začetku naredili en projekt In financno konstrukcijo ali pogledali kaksen model dobre prakse e to ne ...to je za njih kvantna fizika ...jebe lud zbunjenog
Ivan |  20 .11. 2020 ob  19: 26
"je pojasnila vodja kandidature za EPK in zavrnila, da bi v ozadju bil namen po ustanovitvi novega javnega zavoda."

Kako pa Gamboz ve kaj politika hoče ali načrtuje oziroma noče? Da ni neka Mata Hari?

Vse bolj se zapletajo.