NA DOKUMENT KULTURA.PIKA SO SE ODZVALI TUDI DIREKTORJI JAVNIH ZAVODOV: "Strategija je neustrezna in pomanjkljiva"

Piran

Pred današnjo izredno sejo občinskega sveta Občine Piran so se odzvali tudi direktorji in direktorice javnih zavodov v občini Koper in Piran. Kot zapisujejo, je strategija Kultura.PIKA nesprejemljiva, zato predlagajo, da se njen postopek snovanja začne znova.

Rado Pišot in Nada Čibej

Podpisniki so Nada Čibej, direktorica Pokrajinskega arhiva Koper, Katja Pegan, direktorica Gledališča Koper, Jelka Pečar, direktorica Obalnih galerij Piran, Mojca Vojska, direktorica Zavoda za mladino, kulturo in turizem, Luka Juri, direktor Pokrajinskega muzeja Koper, Franco Juri, direktor Pomorskega muzeja Sergeja Mašera Piran, Rado Pišot, direktor Znanstveno-raziskovalnega središča Koper in David Runco, direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper.

Kot so zapisali, tudi oni "s presenečenjem" spremljajo postopek nastajanja in sprejemanja Istrske kulturne strategije PIKA. "Če po eni strani podpiramo vsa prizadevanja za kulturno povezovanje štirih istrskih občin in za kvalitetno prijavo za Evropsko prestolnico kulture Piran 2025 ne moremo mimo dejstva, da je bila strategija pripravljena mimo vseh relevantnih deležnikov in brez ustrezne vključitve javnih zavodov na področju kulture in raziskovanja," so nadaljevali.

David Runco in Mojca Vojska

Dokument naj bi nastal brez vpogleda in konkretne strokovne udeležbe javnih zavodov, ki na tem prostoru delujejo na kulturnem podiju, prav tako "razen imena avtorjem dokumenta širši ali pa vsaj zainteresirani javnosti ni znano, kako je nastal in kdo je bil vključen v postopku njegove priprave". 

Trdijo, da je ustanovitev "skupnega telesa za kulturni razvoj", ki naj bi ga financirale štiri obalne občine, nesprejemljiva. "Takšna ustanovitev odpira možnost ustanovitve medobčinskega javnega zavoda na področju kulture, ki bo monopolno usklajeval izvedbo in financiranje vse kulturne dejavnosti," pojasnjujejo in dodajajo, da je skupno usklajevanje potrebno, vendar za to potrebujejo le "tesnejšo usklajevanje že obstoječih ustanov, kar že poteka in kar bi morala strategija le še dodatno opolnomočiti".

Luka Juri

Ocenjujejo, da je strategija neustrezna in pomanjkljiva ter njenemu sprejetju nasprotujejo, ob tem pa pozivajo vse štiri občine, naj začnejo postopek snovanja kulturne strategije Istre znova "in to na povsem drugačen način: koordinacijo naj prevzamejo ustrezne službe občinskih uprav, vanjo pa naj se v vseh fazah priprave vključi deležnike, kot so javni zavodi na področju kulture in znanosti, nevladne organizacije, društva in posameznike."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Gabrijel |  23 .11. 2020 ob  20: 38
Rdeči grobarji EPK....kulturniki ne bomo pozabili