ERJAVEC IMA REŠITEV ZA LADJO TRIGLAV: Plavajoči pomol pred vojašnico v Ankaranu

Ankaran

Člani odbora državnega zbora za obrambo so danes obiskali 430. mornariški divizion Slovenske vojske. Na začetku obiska sta jih nagovorila minister za obrambo Karl Erjavec in načelnica generalštaba Slovenske vojske, generalmajorka Alenka Ermenc, so danes sporočili z ministrstva za obrambo.

Poslancem so med obiskom predstavili večnamensko ladjo Triglav ter možnosti njenega delovanja na morju, nato pa sta jim poveljnik sil Slovenske vojske, brigadir Milan Žurman in poveljnik 430. mornariškega diviziona, kapitan fregate Bogomir Tomažič v vojašnici Slovenskih pomorščakov predstavila delo, aktualne naloge in načrte diviziona.

Minister za obrambo Karl Erjavec je po obisku v izjavi za javnost potrdil upravičenost razvijanja mornariškega diviziona, glede na to, da smo pomorska država. Ladja Triglav po ministrovih besedah opravlja veliko nalog, za katere bi lahko rekli, da so naloge obalne straže, torej gre za naloge reševanja ljudi in reševanja ob neljubih dogodkih na morju.

"Bili smo prvi, ki smo pomagali italijanski vojski, po tem je ladja večkrat sodelovala v operacijah Sophia," je med drugim dejal minister in opozoril na številne izzive.

"Vemo, da še vedno ni urejen privez. Glede tretjega pomola vemo, da so stvari še nedorečene, zato bo začasna rešitev plavajoči pomol, ki bo imel svoj položaj pred vojašnico v Ankaranu," je izjavil minister Erjavec. Pojasnil je tudi, da na ministrstvu za obrambo pripravljajo ukrepe v smeri, da bi bil poklic mornarja atraktivnejši.

Predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Samo Bevk je poudaril, da je Slovenija že spomladi leta 1991 z resolucijo o pomorski usmeritvi ugotovila in s strateškim dokumentom oznanila, da je Slovenija pomorska država.

Dodal je, da odbor za obrambo v petek v državnem zboru začenja javno predstavitev mnenj o resoluciji o strategiji nacionalne varnosti ter da se bodo okviru tega posvetili tudi pomorski usmeritvi slovenske države ter vlogi roda mornarice. Izpostavil je še, da so s predstavniki ministrstva za obrambo, generalštaba Slovenske vojske in 430. mornariškega diviziona razpravljali tudi o morebitni organiziranosti obalne straže.

Člani parlamentarnega odbora za obrabo so se tudi zavzeli za čimprejšnji začetek delovanja hiperbarične komore v okviru 430. mornariškega diviziona, so še sporočili z Morsa.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija