GORAZD JANEZ PRETNAR: "Z vsakimi padavinami igramo rusko ruleto!"

Slovenija

Po okvirnih ocenah je v železniškem predoru pri Hrastovljah izteklo v tla 10.700 litrov kerozina. V zemljini, ki so jo izkopali in odpeljali na deponijo v Lenart, naj bi ga bilo tisoč litrov. Istra je v krču in pričakovanju prvega vodnega vala, ki bo postregel z večjim deževjem. Slovenske železnice so včeraj začele s postavljanjem zaščitne membrane, ki naj bi preprečila ob deževju pronicanje vode in izpiranje kerozina v podtalnico. "Morda je izraz 'membrane' malce čuden, predvidevam da gre za improviziran lovilec maščob. Kerozin plava na vodi in bo tako ostal na površini," razlaga mikrobiolog in ekolog Gorazd Janez Pretnar, ki je kot ukrep predlagal uporabo mikroorganizmov in 'online monitoringa'.

Pri Slovenskih železnicah pravijo, da želijo prehiteti slabo vreme, ki je napovedano za konec tedna. Po navedbah direktorja Dušana Mesa, nameravajo v prihodnjih treh tednih narediti obok, ki bi preprečil iztekanje vode iz sten v tla, istočasno kot bodo postavljali nove tire, a je med skalo in vlakom samo centimeter razlike. Geološki zavod bo v prihodnjih dneh ocenil, ali je mogoče še dodatno izčrpati čisti kerozin oziroma njegovo mešanico z vodo. Georadarske meritve, ki jih je opravilo podjetje X4DATA, so pokazale, da so tla najbolj prepojena s kerozinom na globini 20 do 30 metrov.

Gorazd Janez Pretnar

Kerozin je rakotvoren in nevaren ne samo za človeka, če vstopi v pitno vodo. Enako nas mora skrbeti reka Rižana in morje s svojimi prebivalci. "Membrane znajo biti učinkovite. Čim več uspejo zadržati kerozina, tem boljše. A to je dva do tri odstotke vsega, kar se nam lahko zgodi. Z vsakimi padavinami bomo igrali rusko ruleto. To pomeni, da če se bo kotanja napolnila z vodo, bo na površini te vode kerozin. Vsekakor pa se nihče ne odzove na moj predlog, da se namesti 'online monitoring'. Izdelujejo ga Angleži in opravlja meritve ves čas, neprestano in ne samo vsakih osem ur. Tekoče bo zaznal, da je polutant prišel do vodnega vira. To bi bilo smiselno iz treh razlogov, da se ščiti vodarna, da se pravočasno obvesti ribogojca in da se pravočasno ukrepa pri zaščiti reke in morja," pravi mikrobiolog in ekolog Gorazd Janez Pretnar.

'Onesnaževalec plača' in po mnenju Pretnarja bi morala tako koprska občina kot Rižanski vodovod od Slovenskih železnic zahtevati nakup takšnega monitoringa. "To je nekaj neizbežnega in normalnega," je prepričan Pretnar.

Drugi Pretnarjev predlog je bioremidiacija. Gre za obdelovalni postopek, ki temelji na naravnih procesih, pri katerih mikroorganizmi spremenijo okoljsko onesnaževanje v tleh, podtalnici in sedimentih do neškodljivih končnih produktov. "Nabaviti je potrebno mikroorganizme, ki bodo razgradili vse, kar je ostalo. Dovajati jim je potrebno le dovolj tekočine in hranilnih snovi, da pride čim prej do biološke razgradnje. Ti mikrogoranimi niso gensko spremenjeni, najdemo jih v naravi in imajo encime tudi za razgradnjo naftnih derivatov," pojasnjuje Pretnar.

Pri reševanju tako zapletene situacije Pretnar pogreša sodelovanje dveh ministrstev. Vzorcev ne bi smel jemati Rižanski vodovod na stroške uporabnikov, temveč je to naloga zdravstvene inšpekcije, ki ima za to zaposlene in usposobljene ljudi, je prepričan. Prav tako meni, da bi se moral v zadevo vključiti okoljski minister in inšpektor za kemikalije, saj je šlo za kemijsko nesrečo.

"Če pride kerozin v bele valje, ki jih vidimo na fotografiji levo, bo uničil celoten sistem postrojenja ultrafiltracije," opozarja mikrobiolog Gorazd Janez Pretnar.

Poleg tega, da je kerozin rakotvoren in njegovo uživanje močno obremeni jetra, je treba vedeti, da bo, če pride v vodarno, uničil kompletno postrojenje ultrafiltracije. "Zamašil bo mikropore in zgodba bo končana. To pa so milijonske vrednosti," še opozarja Pretnar.

Ob vsem tem se bodo v petek popoldne na izredni seji v Kopru srečali občinski svetniki iz vseh štirih obalnih občin, ki bodo razpravljali na temo sanacije in aktivnosti za zagotavljanje pitne vode.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  04 .07. 2019 ob  10: 14
Lili | 03 .07. 2019 ob 15: 49 Ocitno ti spet ne dohajas mojega pisanja.
Zigovo pisanje je sarhasticno (ce bi bilo ironicno bi bilo se hujse) a lih ta sarkazem kaze vdanost v vsodo ,ces da , se nic ne more spremenit.
Tocno to stanje duha katerega ti opises. Tudi ti si napisala, da je utopija ,da bi se institucije povezale. Ce bi sli protestirat , ne bi bila nikakrsna utopija. Namesto sarhazma ,se je treba razpizdit.
 |  03 .07. 2019 ob  19: 27
Kje so sedaj luski sindikalisti kje so zeleznicarji pridite kopat kerozin. To je vaše maslo. Ni nesreča, ce vas že 30 let opozarjajo. Skrbite predvsem za svojo rit. Kaj naj bo luka. Osnazevalec prvega razreda. Rižanski vodovod bi moral zapreti pipo Luki. Naj pijejo umazano morsko vodo. Ce bo 130000 prebivalcev ostalo brez pitne vode vas bomo tožili.

Minister za a okolje, vas občani opozarjajo da nekaj ni v redu z zbirnimi centri za odpadke. Non stop gorijo.
Kapital nam jemlje pravico do zdravega okolja.
Policija po starem..... ZBIRAJO OBVESTILAjQuery1123015880212100057411_1562172503137?
LEP VECER
Lili |  03 .07. 2019 ob  15: 49
@Drek
Spet odgovarjaš kr neki, preko k... Zigovo pisanje je ironično...
Kar pa se tiče g.Pretnarja..ima prav, vendar je v tej državi utopija, da bi se inštitucije hitro in učinkovito povezale in ukrepale. Edini učinkoviti so bili gasilci in to je to.. Bravo fantje! Z ostalega pa ne bo nič..vsi so se tekli gor kazat (županček, ministrica,..) vendar brez haska, ker itak nimajo pojma kaj bi. Prebivalci pa smo itak apatični ali pa nevedni...ne vem... slovenčki smo itak bumbarčki..delajo z nas kar hočejo in mi smo tiho,tiho,tiho..in na volitvah bomo ponovno volili iste bumbarje
Drek |  03 .07. 2019 ob  14: 55
ZigaZois | 03 .07. 2019 ob 14: 46 : Ti si pravi borec a? Tocno dokazujes stanje duha ljudi.
Alora za drzavo je bolje ,da umremo zastruplnjeni vsi prebivalci slovenske istre in se tukaj naselijo celinci kateri bodo pili ustekleniceno vodo. RESENO, NE?
ZigaZois |  03 .07. 2019 ob  14: 46
Za državo je bolje, da plačamo prebivalci obale vse skupaj.
Inšpektorji tako ali tako ne smejo kaznovati "močnih" (beri : Slovenske železnice, Luka, Petrol . . .)
Drek |  03 .07. 2019 ob  14: 11
11
Boli nas qurac tle na obali. Vec kot polovica ljudi spoh ne ve kaj se je zgodilo. Namesto ,da bi protestirali pred vsemi moznimi institucijami, da naredimo iz tega primer, ki bi Slovenijo pripeljal na ekolosko pot , cakamo ,da nas zastrupijo, PLACAMO ITAQ MI , materialno in z zdravjem.
BOLINASQURAZZZZZZZ!