"EKOLOŠKA TOČKA" JE PONOVNO NAMEŠČENA: Komunalna infrastruktura kot moderno urbano pohištvo

Koper

Več kakor leto dni je "Ekološka točka", ki jo je Marjetica postavila ob parku med Pristaniško ulico in stavbo AJPES-a, služila namenu in okoliškim prebivalcem. Spomladi letos so jo dodobra poškodovali vandali ter jo onesposobili. Po dolgotrajnem popravilu in nepotrebnih stroških odprave škodoželjnih objestnežev se je vrnila na svoje mesto. Na Marjetici sicer upajo, da se vandalizmi ne bodo nadaljevali, bodo pa "Ekološko točko", ki so jo kot dober primer spodbujanja ekološkega vedenja pri potrošnikih izpostavili tudi na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, opremili z varnostnim videonadzorom.

Sicer gre za večprekatni revolucionarni zabojnik, ki uporabniku omogoča učinkovito ločevanje kar 13 frakcij odpadkov. Zaradi svojega zunanjega izgleda, se zabojnik uvršča v kategorijo urbanega pohištva. Čeprav tako rešitev uporablja več zahodnoevropskih prestolnic, je ta v Kopru bila prva v Sloveniji. "Ekološka točka" je dodatno opremljena z napisi v brajici, kjer so Marjetici pomagali v medobčinskem društvu slepih in slabovidnih.

Projekt "Ekološke točke" je prvenstveno namenjen vsem občankam in občanom, kakor tudi obiskovalcem mesta Koper, saj dodatno poudarja pomen ločenega zbiranja odpadkov. V koprski občini trenutno sistematično zbirajo ločeno že 5 frakcij odpadkov:

- Papir in karton (rdeč zabojnik)

- Biološke odpadke (rjav zabojnik)

- Steklo (zelen zabojnik)

- Mešano komunalno embalažo (rumen zabojnik)

- Preostanek odpadkov (črn zabojnik)

"Ekološka točka" ponuja možnost ločenega zbiranja kar 13 vrst odpadkov.

- Zdravila

- PVC zamaške

- Tonerje

- Odpadno kozmetiko

- Mobitele in polnilce

- Neonske žarnice

- Varčne žarnice

- CD-je in DVD-je

- Kavne kapsule

- Baterijske vložke

- Video kasete

- Knjige in revije