DUTB SE HVALI Z "USPEŠNO" PRODAJO STANOVANJ V KOPRU: Prodali le polovico, oglašujejo pa, "da jih je na voljo le nekaj"

Koper

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), tako imenovana slaba banka, je konec junija zaključila aktualni postopek zbiranja zavezujočih ponudb za nakup stanovanj v poslovno-stanovanjskem kompleksu Koprska vrata. "Več kot polovica ponujenih stanovanj bo kmalu dobila novega lastnika," so sporočili takrat, medtem ko se zdaj pripravljajo na drugo rundo prodaj, septembra bodo ponovno mogoči ogledi. Našega bralca pa je zmotil oglas, s katerim vabijo potencialne kupce. V njem namreč navajajo, da je na voljo le še nekaj sodobnih stanovanj.

Trenutno potekajo podpisi pogodb z izbranimi ponudniki iz prve prodajne akcije za nakup stanovanj v kompleksu Koprska vrata nasproti koprskega sodišča. "DUTB skladno s prakso sicer ne poroča glede dogovorjenih prodajnih cen, lahko pa potrdimo, da so dogovorjene cene višje od izhodiščnih," so nam na vprašanje, kolikšna je povprečna cena prodanih stanovanj, odgovorili v slabi banki. Za dvosobno stanovanje v četrtem nadstropju v izmeri 58 kvadratnih metrov, ki je že rezervirano, je bila denimo izhodiščna cena dobrih 150 tisoč evrov.

Čeprav so prodali le polovico stanovanj, v oglasu piše, da jih je na voljo le še nekaj.

"Od več kot 200 ponudnikov, ki so svojo namero o nakupu stanovanja potrdili s plačilom varščine, smo trenutno v postopku podpisa pogodbe za nekaj več kot polovico stanovanj," pravijo v slabi banki, na naše vprašanje, kako to, da se v nekaterih oglasih pojavlja trditev, da je na voljo le še nekaj stanovanj, pa odgovarjajo: "Marketinško gradivo ne zavaja, ampak spodbuja ponudnike, da si s spletnega mesta projekta čim prej pridobijo več informacij o nakupu stanovanj. Tam je jasno navedeno, katera stanovanja so rezervirana (v postopku podpisa pogodbe) in katera so na voljo za nakup."

Prodaja stanovanj je sicer v prvi prodajni akciji potekala z zbiranjem zavezujočih ponudb, k podpisu pogodbe so bili tako povabljeni ponudniki, ki so za posamezno stanovanje oddali najvišjo ter popolno ponudbo, in jo potrdili s plačilom varščine.

A kar nekaj kritik je slišati na račun načina prodaje in posledično višine cen, predvsem s strani mladih družin z Obale, ki so jim stanovanja po takšnih cenah enostavno nedostopna. Nekateri predlagajo celo, da bi se stanovanja, s katerimi upravlja slaba banka, enostavno morali prenesti na stanovanjske sklade občin, ki bi jih namenila tistim, ki dom zares potrebujejo.

Kot so sicer junija povedali v DUTB, so interesenti za nakup stanovanj v Koprskih vratih večinoma Slovenci, manj kot 4 odstotke oglednikov je bilo iz drugih držav, predvsem iz Italije in Rusije, nekaj pa tudi iz Anglije in ZDA. Prodajalci jih vabijo s podatki, da je kompleks zasnovan za tiste, "ki so radi blizu vse potrebne infrastrukture ter blizu mestnega vrveža in si hkrati želijo svežega morskega zraka. Stanovanja so primerna za vse, ki si tu želijo ustvariti dom, hkrati pa tudi za tiste, ki bi radi imeli počitniško stanovanje v bližini morja." Pri tem ne omenjajo, da se kompleks nahaja v bližini koprskega pristanišča, ob eni izmed najbolj prometnih cest v Kopru, ki se posledično sooča s težavami s hrupom.

Slaba banka se namreč že pripravlja na naslednji korak. Konec septembra bodo nadaljevali s prodajo preostalih stanovanj preko elektronskih dražb. "Ogledi stanovanj se bodo znova začeli v začetku septembra, v naslednjem tednu bomo tudi podrobneje predstavili vse aktualne informacije o nadaljevanju prodaje," so skopo odgovorili na naše vprašanje, na kakšen način bo prodaja stanovanj potekala v prihodnje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  01 .09. 2019 ob  15: 45
Stanovanja, ki jih prodaja DUTB je nujno treba prenesti na Stanovanjski sklad in jih razdeliti med vse, ki v tej državi nikoli ne morejo priti do stanovanja !!!!!!
Istriano |  30 .08. 2019 ob  13: 19
13
Dokler imamo tako nekoristno inštitucijo kot je tržna inšpekcija lahko oglašujejo, kar hočejo in jih ne bo nihče preganjal.