SLABA BANKA NASE PRENESLA DELNICE ISTRABENZ TURIZMA: Sledi ustanovitev namenske družbe

Piran

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je skladno s sklepom vlade v ponedeljek nase prenesla delnice Istrabenz Turizma, ki jih je imel v lasti holding Istrabenz. Ko bo vlada potrdila naložbeni načrt, jih bo DUTB prenesla na namensko družbo. Kot poroča Delo, je možnost, da bi na to posebno družbo prenesli več turističnih naložb.

DUTB je skladno z vladno usmeritvijo v ponedeljek prenesla delnice Istrabenz Turizma, so danes potrdili v DUTB.

Vladni sklep določa, da mora DUTB delnice prenesti na za to posebej ustanovljeno družbo. To bodo ustanovili, ko bo vlada sprejela posebni naložbeni načrt za Istrabenz Turizem, ki ga je pripravil Slovenski državni holding (SDH) in ga v začetku prejšnjega tedna poslal vladi. Kdaj bo vlada o tem odločala, zaenkrat ni znano.

Po ustanovitvi namenske družbe je predvideno, da bodo novega lastnika te družbe poiskali z javno prodajo ali z dokapitalizacijo. Državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja je dejal, da država neposredno ne bo sodelovala, bodo pa izkoristili investicijske potenciale državnih skladov.

Vlada je zaseg delnic Istrabenz Turizma, ki ima v lasti šest hotelov, zapovedala februarja sredi postopka prodaje teh delnic, tik pred oddajo zavezujočih ponudb. Kot so takrat pojasnjevali, so se za to odločili, ker je Istrabenz kršil sporazum o finančnem prestrukturiranju in pogodbo o prestrukturiranju dolgov (MRA), predvsem naj bi zamujal s plačilom terjatev. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je takrat za tednik Mladina dejal, da DUTB ni sledila strategiji turizma ter je želela družbo "prehitro in prepoceni prodati nepravemu lastniku". Med interesenti naj bi bil tudi srbski poslovnež Miodrag Kostić.

Časnik Delo danes navaja neuradne informacije, da se v okviru iskanja načina za združitev osmih turističnih družb (Istrabenz Turizma, Sava Turizma, Hotelov Bernadin, Adrie Turističnega podjetja, Hita, Thermane, Uniturja in Term Olimia) razmišlja, da bi na omenjeno namensko družbo prenesli več naložb. Naj bi pa to prineslo številne ekonomske in vsebinske zadrege, piše časnik in dodaja, da naj bi bila odločitev o tem sprejeta do sredine junija, ko naj bi bil sprejet tudi letni načrt upravljanja SDH za turizem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  17 .04. 2019 ob  12: 15
slaba banka je slaba