DOGAJANJE V MARINBLUJU ZNOVA AKTUALNO: Prepričani, da so žrtev pristranske medijske gonje

Slovenija

Odbor DZ za kmetijstvo bo v sredo vnovič razpravljal o podjetju Marinblu. Potem ko so bili poslanci julija kritični, da uprava za varno hrano obrata za pakiranje rib ni zaprla, je kmetijska ministrica Irena Šinko upravi zdaj stopila v bran. Oglasili so se tudi v Marinbluju, kjer DZ očitajo, da jih obravnava na podlagi "pristranske medijske gonje".

Junija je v javnost pricurljala novica o hudem kršenju pravic delavcev in nesprejemljivem ravnanju z živili v obratih za pakiranje rib Marinblu. Zaposleni so za medije spregovorili o slabi higieni, pojavu črvov v proizvodnji, goljufivih praksah, ko naj bi vrnjene ribe po kopanju v mrzli vodi ponovno zapakirali in odpremili na trg.

O dogajanju v Marinbluju so sredi julija spregovorili tudi poslanci na odboru DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Pri tem so bili kritični do Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ker naj bi ukrepala prepočasi in ker ni zaprla obrata.

Predsednica odbora Vida Čadonič Špelič, sicer poslanka NSi, je avgusta v zvezi s to temo na ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko naslovila tudi poslansko vprašanje, kdaj in kako bo ukrepala, da ne bo ponovno prišlo do napak uprave, kot so se zgodile v primeru Marinbluja.

Čadonič Špeličeva je ob tej priložnosti ponovno poudarila, da poročilo uprave in izjave zaposlenih v Marinbluju kažejo na slabo higiensko stanje. Poleg tega ni bila zagotovljena sledljivost živil. Zaposleni tujci pa niso poznali delovnih navodil glede osebne higiene in varnosti živil, ki so bila v slovenščini, je dodala.

Uprava za varno hrano bi morala zaradi grožnje varnosti živil in kršitev zakonodaje proizvodnjo začasno prekiniti oz. obrat do odprave nepravilnosti zapreti, je prepričana.

Šinkova je v odgovoru na vprašanje, ki nosi petkov datum, zapisala, da je v primeru Marinblu izvajalec dejavnosti določene pomanjkljivosti odpravil že v času izvedbe izrednega nadzora, ugotovljeno je bilo le, da nima pisnih navodil o izvajanju osebne higiene v jeziku, ki ga tuji delavci razumejo. V zvezi s tem je bila izdana ureditvena odločba, ki je bila izvršena v predpisanem roku, a preverjanja ni bilo mogoče izvesti, saj tuji delavci v obratu niso bili več zaposleni.

BONUS VIDEO: Žbogar cilja na vsaj dva mandata, kakšni so njegovi načrti za Izolo?

Ob kontrolnem pregledu je bilo ugotovljeno, da je izvajalec prenehal z dejavnostjo pakiranja rib in izvaja le distribucijo svežih nepredpakiranih rib oz. ribiških proizvodov. Uprava tudi ni zaznala kršitev glede sledljivosti in morebitnih goljufivih praks, je zapisala ministrica.

Poleg tega uradni veterinarji po njenih besedah do nadaljnjega dvakrat tedensko izvajajo pregled higienskega stanja obrata pri vsakem izvozu, izveden je bil tudi dodatni pregled zaradi ugotavljanja morebitnih nepoštenih praks, ki nepravilnosti ni odkril, je nanizala.

Skladno s tem meni, "da je uprava ukrepala ustrezno oz. v skladu z načelom sorazmernosti, ki določa, da morajo inšpektorji opravljati svoje naloge tako, da pri izvrševanju nalog posegajo v delovanje pravnih in fizičnih oseb le v obsegu, ki je nujen za zagotovitev učinkovitega inšpekcijskega nadzora, varovanja javne koristi ter zaščito zdravja in življenja potrošnikov".

V Marinbluju prepričani, da so žrtev pristranske medijske gonje 

Oglasili so se tudi v podjetju Marinblu. Na odbor so namreč naslovili prošnjo, da jim prisluhne in povabi na sejo. Kot so izpostavili, je treba "zadevo obravnavati na podlagi resničnih dejstev in okoliščin, ne pa na podlagi pristranske medijske gonje". Poslancem so očitali, da so julija pripravili "reality show" brez njih, pa tudi, da so razpravljali brez poznavanja procesov proizvodnje ter predelave rib in ribjih izdelkov.

Direktorica podjetja Rosana Šuštar in odvetnik Milan Vajda

Zatrdili so še, da se Marinblu ni nikoli v zgodovini "srečal s črvi in podobnimi organizmi". "Že osem let imamo vsak teden, redno dvakratno kontrolo veterinarske inšpekcije, saj redno izvažamo in se izdelajo veterinarski certifikati," so zapisali. Zavrnil so tudi "insinuacije", da naj bi v naprej vedeli za inšpekcijske preglede.

Odbor DZ sicer julija ni sprejel nobenih sklepov, v sredo pa naj bi se opredelil do predloga sklepa glede poročila uprave o junijski izvedbi posebnega nadzora v podjetju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  07 .09. 2022 ob  00: 02
"stric iz ozadja", gre za izkoriščanje delavcev . Da so vse razprodali in pokradli pa je bil zelo prefinjen načrt v katerem še vedno sodelujeo vsi pokvarjenci z leve , desne, policije, sodstva, gospodarstva, politike ....in tudi čisto navadni ljudje svoje prispevajo, ker ki imajo sprane možgane. med temi si tudi stric iz ozadja.
Stric iz ozadja |  06 .09. 2022 ob  19: 53
Ah, ja, da ne pozabim še nečesa.... A vweste, da so bile vse te tovarne in zgledi pedno so jih nacionaliziali komunsiti, v zasebnih rokah? La tnike, so seveda pobili ali so izginili za časa vojne ali neposedno po njej. Nacionalizacija jih je prinesla bezplačno, in plačno (v žepe istih in tistih, ki so jih nacionalizrali) pa odtujene. Četitam Vam na Vašo modrost, ko oddajate svoje volilne lističe. Sedaj jamrat, potemf pa ponovno za ise glasovai pa se verjetno zavedate, da je idiotizem. ALi paspomin zlate ribice: 2 sekundi. A ne za za sebe, ne, samo za interese drugih. Sebičnost, povzpetništvo in dvoličnost v prvi osebi.
Stric iz ozadja |  06 .09. 2022 ob  19: 48
-5
zoran13. Plus. A nekako nisemopazil, da bi napisal, da se je vse to prodajalo in dogajhalo ter se še vedno dogaja ter prodaja v času LEVIH vlad! Tisti torej, ki jih VI volite! Torej že še delajo prav, a ne?
zoran13 |  06 .09. 2022 ob  17: 06
20
V zadnjih dvaintridesetih letih smo zaradi škodljive pri(h)vatizacije in lakomnosti kvazi lastnikov, izgubili mnogo kvalitetnih podjetij in blagovnih znamk, s katerimi sedaj upravljajo in predvsem veselo služijo novi kupci oziroma predvsem tujci. Bodisi, da gre za Barcaffe, Kekec pašteto, Argeto pašteto, Radensko, Donat MG, Laško, Cockta, Poli, Smile, nekoč davno Bandidos, Alpsko mleko, Gorenjka, Union, Elan, Lekadol in naše druge paradne konje, že sedaj pa so novi lastniki na teh blagovnih znamkah znali in zmogli narediti tisto nekaj več, da so obdržai in povečali dobiček na račun našega dela in več desetletnega truda razvoja blagovnih znamk.
Lep primer so Atlantic grupa d.d., ki jim oblast v Izoli ni dovolila širitve poslovanja, zato so se odločili za izgradnjo nove tovarne Argeta v Varaždinu. Zato pa so dovolili izgradnjo nove tovarne Marin Blu v novem delu vzhodne industrijske cone, vemo pa kakšen sloves imajo v Sloveniji, da o drugem niti ne kaže izgubljati besed...
kokodek |  06 .09. 2022 ob  16: 27
21
kaj pa izkoriščanje delavcev je šlo v pozabo, škifoškifo