INŠPEKTORJI 'OKUPIRALI' PODJETJE MARINBLU: Odkrili več nepravilnosti, higiena prostorov vprašljiva

Slovenija

Potem ko je Delavska svetovalnica s pomočjo medijev opozorila na hude kršitve pravic delavcev v podjetjih Marinblu in Selea s Kozine, nepravilnosti pa je že ugotovil tudi inšpektorat za delo, je izredni inšpekcijski pregled v družbi Marinblu opravila tudi uprava za varno hrano. Med drugim je v obratu ugotovila higiensko-tehnične pomanjkljivosti.

V obratu družbe Marinblu, ki je po navedbah s spletne strani "ponudnik širokega asortimenta živih, svežih, odtaljenih, zamrznjenih in pakiranih rib, školjk, rakov, lignjev, hobotnic, sip, alg in drugih delikatesnih izdelkov, tako morskih kot sladkovodnih", je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin izredni inšpekcijski pregled opravila 9. junija.

V času nadzora so predstavniki uprave v obratu ugotovili higiensko-tehnične pomanjkljivosti. Med drugim niso bile izpolnjene zahteve glede ustreznosti prostorov za preoblačenje, ugotovili so pomanjkljivosti glede vzdrževanja obrata in higiene prostorov. Prav tako so ugotovili pomanjkljivo oz. neustrezno izvajanje postopkov za obvladovanje škodljivcev ter nepravilnosti pri vodenju evidenc, so za STA pojasnili na upravi za varno hrano.

Dodali so, da je bilo že v času pregleda izvedeno čiščenje prostorov in opreme. "Za odpravo ostalih nepravilnosti bo uradni veterinar izrekel ukrepe z izdajo ureditvene odločbe," so v pisnem odgovoru še pojasnili na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Delavska svetovalnica je prejšnji teden s pomočjo medijev razkrila hude kršitve pravic delavcev v podjetjih Marinblu in Selea s Kozine, ki sta v lasti družine nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja. Odgovorni v podjetjih so sicer kršitve zanikali.

V četrtek, 9. junija, sta bili podjetji deležni več inšpekcijskih nadzorov. Inšpektorji s področja delovnih razmerij ter varnosti in zdravja pri delu so že ugotovili, da tuji posrednik delovne sile, s katerim sodelujeta, ni vpisan v register agencij za posredovanje delovne sile, zato so jima prepovedali opravljanje dela s temi delavci. Podjetjema so izrekli tudi prepoved opravljanja dela na nekaterih strojih do pridobitve ustreznih dokazil o varnosti.

Vsi postopki, ki jih izvaja Inšpektorat RS za delo, še niso zaključeni, je v zvezi s tem za STA v sredo pojasnil glavni inšpektor za delo Jadranko Grlić. Med drugim je inšpektorat v okviru mednarodnega sodelovanja glede opravljanja dela tujcev poslal poizvedbo drugim pristojnim organom v matični državi, na odgovore katerih še čaka.

BONUS VIDEO: Pomanjkanje vode na Obali problem že leta; bo suša vplivala tudi na pridelavo hrane?

V pisnem odgovoru je Grlić izpostavil še, da je inšpektorat za delo pri obeh podjetjih v preteklosti opravili več nadzorov in zaradi ugotovljenih nepravilnosti že ukrepal.

Med drugim je v zadnjih treh letih podjetju Selea bila izdana prekrškovna odločba z izrekom opomina pravni osebi in odgovorni osebi zaradi neizplačila regresa v zakonsko določenem roku. Inšpektorat je podjetju izdal tudi upravno odločbo glede vodenja evidenc o delovnem času, odmoru in počitkih ter glede ukrepov za zaščito delavcev pred spolnim in drugim nadlegovanjem ali pred trpinčenjem na delovnem mestu. Podjetju je izdal tudi upravno odločbo v zvezi s plačevanjem dodatka za delovno dobo.

Podjetju Marinblu pa je inšpektorat za delo v obdobju zadnjih treh let - po poteku treh let od dneva pravnomočnosti odločb se namreč pravnomočne odločbe iz evidenc izbrišejo - izdal upravno odločbo, s katero mu je odredil, da mora voditi evidenco o delovnem času, odmorih in počitkih.

Razmere v podjetjih sta preverjala tudi Furs in policija, Delavska svetovalnica pa je zoper obe podjetji pred dnevi na koprsko tožilstvo vložila kazensko ovadbo. "Popolna strahovlada prek videonadzora. Kamere te nadzorujejo, prostega časa ni, z nenehnimi klici posegajo v tvoje zasebno življenje, ti delavci so fizično, psihično, finančno, čustveno popolnoma izčrpani," je med drugim opozoril Goran Lukič iz Delavske svetovalnice.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pajade |  18 .06. 2022 ob  15: 09
Spodobilo bi se, da bi tudi inšpektorji odgovarjali za nedelo. Jih je premalo? Ne , preveč jih je in predobro so plačani za svoje nedelo. Lažje je reveže oglobit za nenošenje mask...golazen.
Miura |  17 .06. 2022 ob  13: 57
15
Dobro jutro vrli in hitri inšpektorji - brco v rit in odpoved
td |  17 .06. 2022 ob  12: 12
22
In vse to dva tedna PO objavi dogodkov, ko so imeli lastniki dovolj časa za kaj "postorit". Izredni inšpekcijski nadzor bi moral bit preden je sploh prišlo v javnost, sicer pa še isti dan ali takoj naslednji.
hribi |  17 .06. 2022 ob  11: 42
14
Zanima me ali je g. glavni inšpektor že BIO na tečaju slovenštine.
Martin Kacur |  17 .06. 2022 ob  11: 30
22
glede na ugotovitve veterinarjev je šlo za ogrožanje zdravja potrošnikov. Se je že kdo zastrupil s školjkami? Niso lepe. Ukrepi bodo premili glede na to kaj so počeli in kakšne bi lahko bile posledice.