UKREPANJE V PRIMERU PODJETJA MARINBLU JE BILO PREPOČASNO: Zakaj inšpektorji niso zaprli obrata?

Slovenija

Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je bil ob seznanitvi z rezultati posebnega nadzora v obratu za predelavo rib Marinblu kritičen do počasnega ukrepanja inšpekcije in ker ni prišlo do zaprtja obrata. So pa člani odbora poudarili tudi, da se je treba iz tega primera nekaj naučiti, da se podobne kršitve v prihodnosti ne bodo več dogajale.

Podjetje Marinblu se v zadnjih mesecih veliko pojavlja v medijih, tako zaradi opozoril o hudih kršitvah pravic delavcev, kar je že obravnaval odbor DZ za delo, kot tudi zaradi samega načina dela, ki naj bi potekalo v nehigieničnih razmerah, pri čemer naj bi se prepakiravalo tudi oporečne ribe.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v obratu 9. junija opravila izredni inšpekcijski pregled, v katerem je med drugim ugotovila higiensko-tehnične pomanjkljivosti, pozneje pa je opravila še dodatne nadzore, z rezultati katerih so se danes seznanili člani odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Vodja sektorja za veterinarski nadzor v upravi Katica Florjanc je pojasnila, da so higienska razmere v obratu trenutno urejene in da izvajalec pakiranja ne izvaja več, ker za to nima ustreznega kadra. Trenutno so po njenih navedbah namreč v podjetju zaposlene le tri osebe, ki izvajajo zgolj dejavnost skladiščenja.

Težave v podjetju so se po njenih besedah začele spomladi z zaposlitvijo tujih delavcev, ki niso znali slovensko. Delavci so bili po zagotovilih delodajalca na izobraževanju, a izvajalec, kot je povedala Florjančeva, ni mogel dokazati, da poznajo vsa pravila za delo.

Inšpekcijski pregled ob navzkrižnem preverjanju po njenih besedah ni mogel dokazati sledljivosti izdelkov in sledljivosti živalskih stranskih proizvodov, zaradi česar so uvedli prekrškovne postopke in ukrepe za odpravo nepravilnosti, tudi znotraj protokolov podjetja. Je pa Florjančeva poudarila, da reklamacij glede kakovosti iz trgovskih verig ni bilo.

Člane odbora je čudilo, da se uprava za varno hrano ni odločila vsaj za začasno zaprtje obrata. "V preteklih dneh so se ugotavljale manjše nepravilnosti, vendar ni bilo potrebe po zapiranju," je poudarila Florjančeva.

BONUS VIDEO: Iščete obrtnika za kakšno popravilo?

Je pa, kot je poudaril generalni direktor uprave za varno hrano Matjaž Guček, zapiranje obratov skrajni ukrep. "Ne boste našli obrata, kjer ni nepravilnosti, naprave, zaposleni, higienski postopki, vse to tvori obrat in gre za živo stvar," je poudaril in dejal, da lahko inšpektor poročilo napiše samo na podlagi ugotovitev v času nadzora.

Člani odbora so opozorili tudi na poročanje medijev, da so bili delavci vnaprej obveščeni o inšpekcijskih nadzorih, kar pomeni, da so se na preglede lahko pripravili. Guček je namigovanje zavrnil: "Še vedno velja osnovno načelo, da se inšpekcijski pregledi ne napovedujejo."

"Pomembno je, da imamo zakonodajni okvir in da smo odzivni," pa je poudarila državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo Tatjana Bozeti, ki se sicer strinja, da se določene stvari da tudi izboljšati.

Člani odbora so bili kritični tudi do obveščanja javnosti s strani uprave. "Dokler traja postopek, ga v javnosti ne moremo komentirati," je poudaril Guček. A tako predsednica odbora Vida Čadonič Špelič (NSi) kot člani odbora so se strinjali, da bi javnost morala biti bolje obveščena o delovanju in odločitvah uprave za varno hrano, saj da bi s tem institucija pridobila zaupanje potrošnikov.

Več poslancev, med njimi Robert Janev (Svoboda) in Nataša Sukić (Levica), je bilo kritičnih tudi do subvencij, ki jih je prejemalo podjetje. Bozetijeva je pojasnila, da imajo vsi razpisi določene pogoje, ki jih je subjekt izpolnjeval, zato je tudi lahko prejel subvencijo. Na vprašanja članov odbora, zakaj ni prišlo do odvzema subvencij, pa je pojasnila, da subvencije lahko odvzamejo samo skladno s pravnimi postopki.

Čeprav je bil v ospredju današnje razprave odbora primer Marinblu, pa se je, kot je med drugim izpostavila tudi Čadonič Špeličeva, treba iz tega primera nekaj naučiti, da se takšne stvari v prihodnje ne bodo ponavljale. Ni pa odbor glasoval o nobenih sklepih. Na predlog predlagatelja, poslanske skupine Svoboda, bo glasovanje opravil na naslednji seji septembra.

Da bi uprava za varno hrano lahko bolje obveščala dejavnost, so prepričani tudi pri časniku Dnevnik. Potem ko je uprava zavrnila njihovo prošnjo za vpogled v pravnomočne inšpekcijske odločbe, čemur je pozneje pritrdila tudi informacijska pooblaščenka, so se pri časniku odločili, da bodo zavrnilno odločbo informacijske pooblaščenke izpodbijal na upravnem sodišču. Kot so objavili v četrtek, so prepričani, da ima javnost pravico vedeti, kako učinkovito uprava za varno hrano varuje interes potrošnikov pri oskrbi s hrano.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ZigaZois |  16 .07. 2022 ob  18: 37
"Prognostik;
Včasih je bilo res tako. Sedaj pa so najmočnejši sindikati enako kot politiki - kje dobim več točk oz. €.
Vem za primer, ko je predstavnik najmočnejšega sindikata (ZSSS) oporekal pravico svojim članom pred njihovim delodajalcem. Take packarije so izvajali, da se človeku zagabi celoten sistem saj imaš občutek, da pred nami igrajo neko predstavo, podobno predvolilnemu boju med strankami.
Dovolj je pogledati, kdo so podpisniki nekaterih branžnih pogodb in se takoj vidi, kdo vodi igro. Zanimivo je, kako so imena pod temi pogodbami povezana.
kokodek |  16 .07. 2022 ob  07: 35
ukrepali niso, ker je lastnik bivši politik
Prognostik |  15 .07. 2022 ob  17: 59
Včasih so nam sindikati natisnili knjižice z našimi pravicami. Danes sindikati spijo.
Pjero Panin |  15 .07. 2022 ob  17: 08
Mislim ok dali smo si visoke standarde kako bi stvari mogle zgledat in se zanasamo na inspekcijo pri kateri je stvar ista kot pri policajih ko so na cesti takrat vsi zgledno vozijo in blendajo eden drugemu,pol ko gredo proc ajde uzgi do kraja malo da poci v avspuhu.
Smo postali varjanta ekoloski in pol vidis iz Ankarana ponoci velik oblak dima ker nekdo pali plastiko.
Meduze imajo pri nas nebesa zato ker je morje pouno svinjarije.
Nikoli si nisem mislu da se bodo ljudje tolko hodili kopat zraven badasevice dokler niso zrihtali plazo.
Visoki standardi u moje dupe
JKDWingChun |  15 .07. 2022 ob  15: 41
11
Amm ker so na inšpekciji podkupljeni!
ZigaZois |  15 .07. 2022 ob  14: 55
10
Delovni inšpektor ugotovi nepravilnost po prijavi. Zaradi groženj, da bo ostal brez službe mora omiliti zadevo. Ker mu vest ne dopušča, da bi napisal kako je bilo vse v redu se odloči NE izdati odločbe, ker ima baje to pravico. Tako ravnajo tudi drugi inšpektorji (tržni, požarni . . .) Tuti felici e contenti. Inšpektor se je odzval prijavi, delodajalec ni dobil kazni ali pa je ta zelo mila in inšpektor ima še naprej lepo službo z redno plačo.