KAZENSKA OVADBA ZARADI NOVODOBNEGA SUŽENJSTVA NA KOZINI: Za mizerno plačo 40 ur neprekinjenega dela pod kamerami (VIDEO)

Koper

Nadzorni organi morajo pokazati izjemno učinkovitost, ki se ne šteje v mesecih in izgovorih, ampak morajo ukrepati v nekaj dneh, je ob novih razkritjih kršenja pravic delavcem izpostavil Goran Lukič iz Delavske svetovalnice. Slednja je zoper podjetji Marinblu in Selea minuli teden na koprsko tožilstvo vložila kazensko ovadbo. Spar je danes popoldne sporočil, da so poslovno sodelovanje s podjetjema Marinblu in Selea že prekinili.

Zaposlene v podjetjih v lasti družine nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja silijo tudi v 40 ur neprekinjenega dela, stalno jih nadzirajo kamere, je v torek poročala TV Slovenija. "Popolna strahovlada prek videonadzora. Kamere te nadzorujejo, prostega časa ni, z nenehnimi klici posegajo v tvoje zasebno življenje, ti delavci so fizično, psihično, finančno, čustveno popolnoma izčrpani," je opozoril Lukič.

Komunikacija med deležniki v proizvodnji v Marinbluju, ki jo je Televiziji Slovenija pokazal eden od zaposlenih.

Kot je dodal na današnji novinarski konferenci, se je 12 indijskih delavcev v Marinblu zaposlilo preko portugalske agencije. "Ta bi morala kot tuji delodajalec priglasiti svojo dejavnost v Sloveniji. Kot delodajalec bi moral biti v posebnem registru na ministrstvu za delo, pa ni. Če ni v registru, ne sme opravljati te dejavnosti," je izpostavil.

Po Lukičevih besedah bi morali inšpekcija in vsi pristojni nadzorni organi "udariti svoj pečat na podjetje". "Najprej prepovedna odločba in na podlagi te zaprtje podjetja," je dodal.

Takšni delodajalci po njegovih besedah ne potrebujejo prevzgoje prek opominov. "V normalni državi bi bila to kazenska ovadba," je bil jasen. Kazensko ovadbo zoper podjetji Marinblu in Selea je minuli teden na koprsko tožilstvo vložila Delavska svetovalnica.

Delavci po njegovih besedah živijo tako, da imajo v skladiščih nad proizvodno linijo v omenjenih podjetjih vzmetnico "in tam životarijo". Nadzorni organi morajo tu pokazati izjemno učinkovitost, je pozval.

Šuštarjevi v torek niso želeli pred kamero TV Slovenija, so pa v pisnem odzivu zavrnili očitke.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  09 .06. 2022 ob  17: 32
Inšpektorji nadzirajo sami sebe.
Istriano |  09 .06. 2022 ob  09: 24
13
Lastnik tega podjetja je bil v samostojni Sloveniji prvi državni uradnik, ki so ga dobili in obsodili za korupcijo na dve leti in pol zapora. Potem je pobegnil v Kanado, ampak Kanada ga je izročila Sloveniji, tako da je odsedel zaporno kazen.
bubobubo |  09 .06. 2022 ob  09: 21
13
o primeru se bo govorilo nekaj časa, potem pa kot vedno bo vse poniknilo, karavana bo šla naprej, samo kamele bodo zamenjali
galeb |  09 .06. 2022 ob  09: 00
18
Niso dali tuki gor njegove slike ma ku vidiš njegovo faco na drugih portalih se ti prou dvignejo kocine. Se mu bere s face živ sadizem. Samo proč od takih! Se mu prou vidi da je maltretirau delavce z vsem guštom. Fonja od človeka.
KoVasJebe |  09 .06. 2022 ob  00: 30
29
Važno, da se v Izoli gradi objekt Marinblu piše na veliko. Ajde Regionalovci..dejte preverit. Pa brez simboličnih slik.
Stiv Rivs |  08 .06. 2022 ob  20: 58
33
Enkrat kriminalec, vedno kriminalec.
Pred skoraj 30. leti je ta pajac kot LDS-ar postal državni sekretar za gospodarstvo.
Nato je zasluženo romal v zapor.
Zapor ne pomaga.
Tem ljudem je potrebno doživljensko prepovedat opravljanje odgovornega dela.
Prč |  08 .06. 2022 ob  20: 57
35
Rozano Prinčič, poročeno Šuštar, poznam iz otroških let in že takrat se je vedla, kot bi imela aureolo na glavi. Z leti je še napredovala, tako da me ta primer ne čudi. Za vsako rit raste palica.
Pjero Panin |  08 .06. 2022 ob  18: 58
30
Bomo vidli kolko resno se bo stvari vzelo v roke in dalo dober opomin tudi drugim