DETOKS JA ALI NE? Znanost o delovanju razstrupljevalnih diet

Trendi

Detoks diete oziroma diete za razstrupljanje pridobivajo na popularnosti, saj naj bi blagodejno delovale na kri in odpravile slabe snovi/strupe/toksine iz telesa. Vendar pa ni čisto jasno, kako omenjen detoks sploh deluje. V tem članku boste med drugim dobili odgovore na vprašanja: ali tovrstne diete res tako pozitivno učinkujejo na telo in počutje, kaj je razstrupljanje in kako, če že, se lotevati detoksa?

Pod pojmom razstrupljevalne diete štejemo diete, ki so na splošno kratkotrajne prehranske intervencije, namenjene odstranjevanju toksinov iz telesa. Tipična razstrupljevalna dieta vključuje obdobje posta, ki mu sledi stroga dieta s sadjem, z zelenjavo, s sadnimi sokovi in z vodo. Včasih razstrupljanje vključuje tudi zelišča, čaje, dodatke in čiščenje debelega črevesa ali klistirje.

Kaj navadno obljublja razstrupljanje?

◾ Organi si s pomočjo posta odpočijejo. 

◾ Jetra se znebijo toksinov.

◾ Toksini se izločijo z blatom, urinom in znojem.

◾ Izboljša se prekrvavitev.

◾ Telo dobi zdrava hranila, piše Healthline.

Najpogosteje se priporočajo razstrupljevalne terapije zaradi možne izpostavljenosti strupenim kemikalijam v okolju ali prehrani. Sem spadajo sintetične kemikalije, težke kovine in druge škodljive spojine. Te diete naj bi pomagale tudi pri različnih zdravstvenih težavah, vključno z debelostjo, prebavnimi težavami, avtoimunskimi boleznimi, vnetji, alergijami, napihnjenostjo in kronično utrujenostjo. Vendar pa je na tem mestu potrebno poudariti, da raziskav na področju razstrupljanja močno primanjkuje, peščica obstoječih študij pa je napačno interpretiranih. Poglejte si konkretna dejstva, ki so znana.

Načini za razstrupljanje telesa

Obstaja veliko načinov za izvajanje razstrupljevalne diete – od ne tako priporočljivega stradanja do preprostejših sprememb hrane, slednje so priporočljive bolj kot prve. Večina razstrupljevalnih diet vključuje vsaj eno stvar od naslednjih:

◾ postenje 1-3 dni,

◾ pitje svežih sadnih in zelenjavnih sokov, smutijev, vode in čaja,

◾ pijte samo določene tekočine, na primer slano vodo ali limonin sok,

◾ izločanje hrane z visoko vsebnostjo težkih kovin, onesnaževalcev in alergenov,

◾ jemanje dodatkov ali zelišč,

◾ izogibanje vsem alergenim živilom, nato jih počasi ponovno uvajajte,

◾ uporaba odvajal, čiščenje debelega črevesa ali uporaba klistirja,

◾ redna vadba,

◾ popolna odprava alkohola, kave, cigaret in rafiniranega sladkorja.

Razstrupljevalne diete se razlikujejo po intenzivnosti in trajanju. Obstaja veliko vrst razstrupljanja. Skoraj vedno vključujejo post, uživanje določene hrane, izogibanje škodljivim sestavinam in/ali jemanje dodatkov.

Kakšni toksini se pri razstrupljanju izločajo?

Razstrupljevalne diete redko identificirajo specifične toksine, ki jih nameravajo odstraniti. Prav tako niso jasni mehanizmi, po katerih delujejo. Pravzaprav je malo ali nič dokazov, da razstrupljevalne diete odstranijo vse toksine iz vašega telesa. Še več, vaše telo se navadno samo čisti skozi jetra, blato, urin in s potenjem. Vaša jetra predelajo strupene snovi v neškodljive, nato pa poskrbijo, da se sprostijo iz vašega telesa.

Kljub temu pa dejansko obstaja nekaj kemikalij, ki jih organi morda ne bodo tako zlahka odstranili, vključno z obstojnimi organskimi onesnaževalci. Ti se običajno kopičijo v maščobnem tkivu ali krvi, traja pa lahko zelo dolgo časa, včasih celo več let, da jih vaše telo izloči. Vendar pa se te spojine dandanes redko uporabljajo v komercialnih izdelkih ali pa imajo zelo omejeno količino. Na splošno je malo dokazov, da razstrupljevalne diete pomagajo odstraniti katero koli od teh spojin.

Kako učinkovite so razstrupljevalne diete? 

Nekateri ljudje poročajo, da se počutijo bolj osredotočeni in energični med in po razstrupljevalnih dietah. Izboljšano počutje je lahko tudi preprosto posledica izločanja predelane hrane, alkohola in drugih nezdravih snovi iz vaše prehrane. Morda boste z razstrupljevalno dieto dobili tudi vitamine in minerale, ki vam jih je prej primanjkovalo. Zelo malo znanstvenih študij je denimo raziskalo tudi, kako razstrupljevalne diete vplivajo na hujšanje. Čeprav lahko nekateri ljudje hitro izgubijo veliko teže, se zdi, da je ta učinek posledica izgube zalog tekočine in ogljikovih hidratov, a ne maščob. Ta teža se običajno hitro povrne, ko prenehate z razstrupljanjem.

Več vrst razstrupljevalnih diet ima lahko podobne učinke kot preprosto kratkotrajno ali občasno postenje. Kratkotrajno postenje lahko pri nekaterih ljudeh izboljša različne simptome bolezni, vključno z izboljšano občutljivostjo na leptin in inzulin. Vendar ti učinki ne veljajo za vse. Študije pri ženskah kažejo, da lahko tako 48-urni post kot tritedensko obdobje zmanjšanega vnosa kalorij povečata raven stresnega hormona. Poleg tega so lahko hitre diete stresna izkušnja, saj vključujejo upiranje skušnjavam in občutenje skrajne lakote.

Zakaj so dobre razstrupljevalne diete? 

Nekateri vidiki diet za razstrupljanje pa imajo vendarle lahko koristi za zdravje:

◾ izogibanje prehranskim virom težkih kovin,

◾ izguba prekomerne maščobe,

◾ redna vadba in potenje,

◾ uživanje polne, hranljive in zdrave hrane,

◾ izogibanje predelani hrani,

◾ pitje vode in zelenega čaja,

◾ omejevanje stresa, sprostitev in dober spanec.

Upoštevanje teh smernic je na splošno povezano z izboljšanim zdravjem – ne glede na to, ali ste na dieti za razstrupljanje ali pa ste se preprosto odločili za zdravo življenje.

Opozorila pri razstrupljanju

Preden se lotite kakršnega koli razstrupljanja, je pomembno razmisliti o možnih stranskih učinkih. Številne razstrupljevalne diete priporočajo post ali močno omejevanje kalorij. Kratkotrajno postenje in omejen vnos kalorij lahko povzročita utrujenost, razdražljivost in slab zadah. Dolgotrajno postenje lahko povzroči pomanjkanje energije, vitaminov in mineralov, pa tudi neravnovesje elektrolitov in celo smrt!

Nekatere diete za razstrupljanje lahko predstavljajo tveganje za preveliko jemanje dodatkov –  odvajal, diuretikov in celo vode. V industriji razstrupljanja ni regulacije in spremljanja, številna živila in dodatki za razstrupljanje pa morda nimajo nobene znanstvene podlage. V najslabših primerih so lahko oznake sestavin izdelkov za razstrupljanje netočne. To lahko poveča tveganje za preveliko odmerjanje, kar lahko povzroči resne učinke.

Kdo se ne bi smel lotevati razstrupljanja?

Nekateri ljudje ne bi smeli začeti nobenih režimov razstrupljanja ali omejevanja kalorij, ne da bi se prej posvetovali z zdravnikom. Ogrožene populacije vključujejo otroke, mladostnike, starejše odrasle, podhranjene osebe, nosečnice ali doječe ženske in ljudi, ki imajo težave s krvnim sladkorjem, kot so sladkorna bolezen ali motnje hranjenja.

Kaj je torej res in kaj ne?

Vaše telo je pogosto izpostavljeno strupenim snovem, vendar jih lahko večino časa odstrani brez dodatne pomoči. Čeprav se razstrupljevalne diete morda zdijo mamljive, njihove koristi verjetno nimajo nič skupnega z odpravljanjem toksinov, temveč z izločanjem različnih nezdravih živil. Veliko pametnejši pristop je, da se bolj zdravo prehranjujete in izboljšate svoj življenjski slog, namesto da bi se lotili potencialno nevarnega čiščenja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija