Delavec ostal brez službe, ker je zahteval plačilo prispevkov?

Kronika

Le dan po odmevni kriminalistični preiskavi so iz Cimosa pricurljali novi podatki, ki zagotovo ne mečejo dobre luči na to gospodarsko družbo. 

Pred meseci smo poročali o težavah tujega delavca, ki je preko zaposlitvene agencije delal na Cimosu. Ker je ugotovil, da agencija Dagoda ne plačuje prispevkov, se je obrnil na nas. Iz Cimosa so nam tedaj zagotovili, da omenjeni agenciji redno poravnavajo vse obveznosti, zato razloga, da jim delodajalec ne bi plačeval prispevkov, ni bilo.

Ko smo zgodbo delavca, ki je ostal anonimen, obelodanili na Regionalu, je prišlo do premikov. V strahu pred medijskim razkritjem mu je delodajalec poravnal dolgove. Tedaj nas je omenjeni delavec tudi poklical in se zahvalil za pomoč. A, kot kaže, je šlo le za metanje peska v oči javnosti, tudi s strani družbe Cimos, d. d.

Kdo si želi zadevo pomesti pod preprogo?

Obstajali so sumi, da omenjeni delavec, ki se je opogumil in obrnil na nas, ni bil edini, ki se mu je dogajala krivica. Takšnih tujih delavcev naj bi bilo še več, v strahu pred izgubo zaposlitve pa se niso upali izpostavljati, saj jih je bilo strah, da bodo še ob edini vir dohodka zase in za svoje družine.

Na Cimosu so nam že pred meseci zagotovili, da so vse delavce, ki pri njih delajo prek omenjene agencije, pozvali, naj preverijo, ali jim delodajalec plačuje prispevke in če ni tako, bodo primerno ukrepali.

Pred 16 dnevi smo jim poslali novinarska vprašanja o tem, kaj so ugotovili glede omenjenih delavcev in njihovih prispevkov. Po 16 dneh še nismo prejeli odgovorov na vsega tri vprašanja, čeprav smo tamkajšnjo službo za odnose z javnosti dvakrat opozorili na to, da še nismo prejeli odgovorov. Teh še kar ni, glede na podatke, ki so pricurljali iz družbe in nakazujejo precej nerodno situacijo, pa je po eni strani jasno, zakaj toliko omahujejo.

Delavec se je moral vrniti domov

Neuradno smo namreč uspeli izvedeti, da naj bi Cimos dejansko ugotovil, da so nepravilnosti, na katere smo opozarjali, resnične. Tako naj bi prekinili pogodbo z agencijo Dagoda, kar pomeni, da so vsi, ki so prek te agencije delali v Cimosu, ostali brez službe. A le za kratek čas, saj so se vrnili v Cimos, vendar prek druge zaposlitvene agencije. Skoraj vsi oziroma večina, razen tistega delavca, ki se je obrnil na nas in izpostavil težave.

Naš vir iz družbe nam je povedal, da naj bi "precej vrtali in ugotovili, kdo je bil anonimnež, ki je opozoril na nepravilnosti in se boril za to, da dobi plačano, kar je oddelal."

Čeprav mu je bilo sprva obljubljeno, da bo, tako kot večina ostalih delavcev, ki je bila zaposlena pri isti agenciji kot on, dobil službo prek druge agencije, te službe nikdar ni dobil. Sprva naj bi mu iz nove agencije sporočili, naj počaka dva tedna, da se "stvari umirijo", nato pa ga niso več želeli. Po tem mu ni preostalo drugega, kot da se vrne v svojo domovino. Ali je to bilo naročeno s strani Cimosa ali novi delodajalec ni želel imeti opravka s “težavnim” delavcem, bomo na Regionalu še naprej poizvedovali. Postavili bomo tudi dodatna vprašanja koprski družbi, čeprav ta v zadnjem času naša vprašanja ignorira. 

nely |  17 .05. 2018 ob  12: 02
očitno nepravilnosti še kar trajajo.Cimos je dal agenciji za zaposlovanje ponudbo za delovno mesto,istočasno iskal tudi sam,iskalci pa prišli v Koper na agencijo zastonj,ker jih kadrovska ni obvestila o že zaključenem razpisu.To so nezaposleni mladi ljudje brez dohodka in že prihod v Koper na agencijo je strošek.Kdo je odgovoren za tako početje in ali sploh kdo kdaj odgovarja.To je Javno zavajanje nezaposlenih ljudi.Sramota.Želim vedeti,kdo je krivec.M servis ali Cimos.
debra morgan |  17 .01. 2015 ob  08: 03
To je, da obvešča javnost, da je zasebna posojila posojilodajalec ima gospa Morgan Debra odprla finančno priložnost za vse, ki potrebujejo kakršno koli finančno pomoč. Damo ven posojilo v višini 2% obrestni meri za posameznike, podjetja in družbe v okviru jasni in razumljivi obliki in stanju. pišite nam danes po e-pošti na: (morgandebra816@gmail.com)
Miro |  27 .11. 2013 ob  07: 41
To je banda,pa se buni če si upaš?Doma pa imaš morda lače otroke!
LUKA KOPER |  21 .11. 2013 ob  22: 29
Pridite še malo v to državo (LUKA KP) pogledati.
Poznamo kar nekaj podjetij znotraj naše ograje, ki delavcu plačujejo na roko. Mizerno plačilo, se razume. Jasno, da o prispevkih in vsemu, kar delavcu pripada, ni ne duha ne sluha!
LK si pa zatiska oči in javnosti naklada o nekih dobičkih, hmm..
Dobrodošli.Tombola garantirana!
Pika |  21 .11. 2013 ob  19: 19
SDK uvest Takoj!!!! Ko je ta služba obstajala, ni šla plača delavcu, dokler ni bil plačan zadnji cent tudi za prispevke in plače so bile redne na dan plačila. In ukiniti agencije, tako kot je bilo že spodaj rečeno. Imamo zavod za zaposlovanje.
Farmanton |  21 .11. 2013 ob  18: 34
In kje so sindikati? Samo palamudijo po tv , ku je treba pa kej naredit za človeka tiho, nč, demo avanti.
najja |  21 .11. 2013 ob  16: 20
Mal se pozanimajte glede mobinga in šikaniranja z strani šefice kadrovske službe Cimos Senožeče gospe Kobal..kaj ta ženska počne že leta iz delavcev pa nihče nič...
v |  21 .11. 2013 ob  15: 22
NAREDITE NOVICO DELITE DALJE:

"PETICIJA ZAKONA O KONOPLJI, OSNOVNEM BIVANJU IN PRAVICO DO SAMOZDRAVLJENJA
http://sksk.si/article.php/Predlog_zakona_o_konoplji

KOPIRAJ IN DELI DALJE"
Jaz |  21 .11. 2013 ob  14: 48
14
Vse te "agencije" za delo je treba prepovedat. Imamo državni zavod za delo... pa rabimo neke posrednike? Zakaj že? Rabiš delavca? Zaposli ga! Direkno njega! Ne pa preko posrednika ki more seveda pobrat svojo provizijo. Vsa podjetja ki zaposluje preko posrednikov bi bilo treba vzet pod lupo... in preverit zakaj to pocnejo.
Izabella |  21 .11. 2013 ob  14: 36
16
Take agencije, ki ponujajo delovno silo, bi bilo potrebno z zakonom prepovedati!
Za tem stojim in vsi bi se morali upreti!

Aja, sem pozabla, da živim v Sloveniji, kjer vsakega drugega Slovenca boli ku... za svojega soseda oziroma sodržavljana. Dokler se vsakemu od teh ne zgodi krivica, ni nikakršnih učinkov.
REVOLUCIJA!!!!!!!!!!!!!! |  21 .11. 2013 ob  11: 50
10
R E V O L U C I J A!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
protestnik |  21 .11. 2013 ob  10: 57
HAHAHA budale, se malo pa boste dobili odpoved, ker boste zahtevali placilo malice, regresa, oziroma place. Nekateri ze delajo za 1€ na uro potne stroske, vi pa se neki preseravate in mislite, da si zasluzite minimalca, golazen od suznjev. Na kitajsi delajo za pest riza, tako, da vas ne potrebujemo vec, saj bodo kitajci delali ceneje. Imate pa pravico umreti od lakote, ceprav tudi tega vam drzava ne bo dovolila in vam bo pomagala samo, da ne crknete od lakote.


Dokler se ne boste uprli in redno protestirali ne bo nic boljse. Zakaj se zadovoljite z drobtinicami kruha, ko bi lahko imeli ne cel kruh, temvec CELO PEKARNO ZASE!!!!
1