Cimos preverja, ali imajo delavci plačane prispevke

Na Regionalu smo pred časom razkrili žalostno zgodbo pogodbenih delavcev, ki jim delodajalec ne plačuje prispevkov. Njihovem domneve so, kot kaže, bile točne, sedaj pa je zadeve začel preverjati tudi Cimos.

Čeprav koprska družba agenciji Dagoda redno in v točnem znesku poravnava obveznosti za najem delovne sile, so se ti delavci obrnili na nas. Dejali so, da jim delodajalec ne plačuje prispevkov, kar so dokazali tudi s papirji davčne uprave, o čemer smo poročali minuli petek.

Zadevo preverja tudi Cimos

Iz Cimosa, ki redno plačuje svoje obveznosti, so nam že ob razkritju dejali, da neplačevanje prispevkov obsojajo in bodo v primeru, da se zadeva izkaže kot resnična, potegnili določene odločitve. Sami so nam sicer nekaj dni po objavi prvega članka po elektronski pošti napisali: "Zadevo smo preverili. Za zaposlene, ki nam jih posreduje omenjena agencija, so prispevki poravnani."

Naknadno se je izkazalo, da ni tako, saj so delavci našemu uredništvu posredovali svoje izpiske iz Dursa, kjer je razvidno, da vsi prispevki niso bili plačani. Cimos je tako sedaj znova v fazi preverjanja, ki naj bi se zaključila do konca tedna. "Nekaj zaposlenih nam je že prineslo potrdila davčne, ki so jih sami prejeli. Iz njih je razvidno, da so vsi prispevki poravnani. V nekaj dneh pričakujemo potrdila še od vseh ostalih delavcev. V teh dneh, kot že povedano, jih dobivajo po pošti. Potrdila, poimenska, lahko pridobijo samo delavci osebno. Pričakujemo, da bomo imeli realno stanje z ustrezno dokumentacijo v celoti na razpolago do konca tedna," so zapisali.

Nejasnosti ostajajo

Še vedno pa od Cimosa čakamo odgovor na dve ključni vprašanji v celi zgodbi.  Zakaj so sklenili pogodbo o sodelovanju z novo agencijo (Dagoda) istega lastnika, če je staro agencijo isti lastnik zaprl (Irga), v tej pa zaposlenim ni plačeval prispevkov? In še: Zakaj Cimos sploh najema te agencije, zakaj družba sama ne zaposli omenjenih delavcev (s pogodbo za določen čas), saj je glede na trajanje dela jasno, da ne gre za sezonsko delo oziroma za višek dela, ampak za redno delo (ki ga pogodbeniki opravljajo že več let)?

Alan76 |  20 .09. 2013 ob  10: 53
Pika... najmanjsi problem je kako skrit to razliko. V bistvu se je sploh ne skriva. agencija podpise z delavcem pogodbo za 5 eur... z agencijo pa za 7. Nic ni spornega. To je isto kot da jaz kupim avto za jurja... prodam pa naprej za 1200. Ce dobim kupca, sem pridobil.
Pika |  17 .09. 2013 ob  20: 15
@Jaz danes ob 10:24 10-
Zakaj pa more to cimos preverjat? A davcno pa imamo za figuro? (Bravo Jaz) !!!!!
Pika |  17 .09. 2013 ob  20: 14
@kRko.... kako pa Agencija ("vodi-knjiži-prikaže") razliko 2 evrov?
@kp |  17 .09. 2013 ob  12: 52
Pa državno garancijo Cimosu stornirat, ker sodelovanja z agencijami = kraja delavcem ni potrebno podpirat
Alan76 |  17 .09. 2013 ob  10: 25
Vse te posredniske agencije (Adecco... Dagoda... Axent... ) je treba ukinit.
Jaz |  17 .09. 2013 ob  10: 24
10
Zakaj pa more to cimos preverjat? A davcno pa imamo za figuro?
kRkO |  17 .09. 2013 ob  09: 42
zato ker nekdo v cimosu ima profit od tega. Temu se reče kraja oz. filtriranje denarja :)) Agenciji plačuje delavca iz žepa cimosa recimo za 7 eur. Delavec dobi bruto 5 eur. Z lastnikom agencije pa si razliko razdelita ali kakorkoliže... Isto je v Tomosu In Luki Luki... :)