Durs bo preveril dvakrat več zavezancev

Davčna uprava RS (Durs) je do septembra opravila že 6000 nadzorov in do konca leta se njihovo število utegne povzpeti do 12.000, kar je skoraj dvakrat več kot prejšnja leta. Manj ko bo sive ekonomije, več bomo pobrali davkov in novi davki in višje stopnje ne bodo potrebni, je prepričana generalna direktorica Dursa Jana Ahčin.

Na Dursu so ugotovili, da so lahko učinkovitejši z usmerjenimi inšpekcijskimi nadzori. "Letos bo veliko aktivnosti usmerjenih v sivo ekonomijo. Preverjali bomo vrtnarje, cvetličarje, vulkanizerje," je v pogovoru za današnji časnik Finance naštela Ahčinova.

Kdo več zapravlja, kot uradno zasluži?

Nadzirajo tudi razliko med prijavljenimi dohodki in dejanskim premoženjem. In hitro se vidi, kdo več zapravlja, kot je - uradno - zaslužil, izvora drugega premoženja pa ne zna ustrezno pojasniti, je povedala.

Predlog, da se premoženje neznanega izvora po novem obdavči kar 70-odstotno, ki ga je vlada pred kratkim poslal v obravnavo v DZ, je bil tudi predlog Dursa. "Ne zdi se mi prav, da je za poštene enaka stopnja kot za goljufe," je pojasnila Ahčinova.

Dosedanji izsledki teh pregledov so po njenih besedah fantastični. Doslej so naredili 29 pregledov in obračunali 7,4 milijona evrov davkov, medtem ko je lani v celem letu ta znesek znašal 9,8 milijona evrov.

Durs načrtuje povečanje števila davčnih inšpektorjev

Na Dursu sicer načrtujejo reorganizacijo: zmanjšali bodo število davčnih uradov in podpornih služb, povečali pa število davčnih inšpektorjev, predvsem s prehodi zaposlenih iz kontrole v inšpekcijo. Zdaj imajo 341 inšpektorjev, do konca leta jih bo še 15 več.

Na vprašanje, kaj meni o uvedbi podobnih davčnih blagajn, kot jih imajo Hrvati, ki so neposredno povezane z davkarijo, pa je Ahčinova odgovorila, da v Sloveniji že imamo blagajne za poslovanje z gotovino, ki ne smejo omogočati brisanja računov brez sledi. Hrvaške blagajne imajo povsem enake obvode kot naše. Kdor hoče goljufati, izdaja račune na drugih blagajnah, teh sploh ne izdaja, ali pa izda "stanje odprte mize", pravega računa pa ne, je dejala.

Zakonodaja je sicer po njenih besedah precej prijazna do tistih, ki se davke trudijo plačati. Vse davke - ne pa prispevkov za socialno varnost - lahko zavezanci ob izpolnjevanju zakonskih pogojev plačajo tudi v več obrokih oz. zaprosijo za odlog plačila. Število vlog zanj se je letos močno povečalo, je povedala ter dodala, da proučujejo tudi možnosti, ali bi lahko za sicer redne plačnike ob malenkostnih zamudah izvršbe nekoliko odložili.

DURS |  02 .10. 2013 ob  09: 10
Draga gospa direktorica, ko boste vi in vaši uslužbenci, med njim inšpektorji narodu razložili svoje vse, čisto vse premoženje, ki ga imate vi in vaši zakonci ter otroci boste kredibilni. Do tedaj pa si statistično gledano zvišujte učinke o opravljenih pregledih pri vrtnarjih, cvetličarjih, vulkanizerjih, o naračunanih obveznostih, in velikih učinkih. To ste počeli tudi v času ko so gradbeni baroni kradli in kradli DDV s fiktivnimi fakturami a kaj ste ukrenili, nič, tu pa tam kaj. Ko je bil eden od vaših predhodnikov opozorjen na goljufije pri DDV je hladnokrvno izjavil: "DA IMAJO VSE POD NADZOROM". In res je bilo tako, samo ta nadzor je obsegal NEUKREPANJE!!!!Podrejeno napisanemu pa dokler vaši uslužbenci za svoje napake ne bodo odgovarjali lahko delate razne zgodbe o vaših uspehih. Vedite, da vaši predvsem davčni inšpektorji lovijo zajce z lokom in puščico, med tem ko imajo v rokah dovolj zakonskega orožja, da lahko ulovijo vsakega slona, tudi tistega, ki je stopil v trgovino s porcelanom in se na koncu, ko je vse uničil spraševal, ja kaj pa je tu narobe. Začnite služit državi na način, ki je vreden zaupanja nas davkoplačevalcev in ne lovite ststistično gledano samo število pregledov..
IGOR |  01 .10. 2013 ob  08: 00
-2
KDAJ PRIDE NA VRSTO, I.J.JANŠA.