Sto evrov? Na črno ali me ne zanima!

Višji prispevki, boj proti sivi ekonomiji in spodbujanje podjetništva pač ne grejo skupaj. Ko smo pred dobrim tednom v spletni anketi bralce spraševali, ali bi za sto evrov mesečnega zaslužka odprli popoldanski s. p., je 78 odstotkov odgovorilo, da ne. Mogoči sta dve razlagi te plebiscitarne večine, v Žuranlu24 piše Janez Zalaznik.

Ali jih sto evrov dodatnega zaslužka sploh ne zanima ali pa ga raje pospravijo na črno. Obe razlagi pa bi morali našo vlado, ki bi rada spodbujala gospodarsko rast in podjetništvo ter se bojevala proti sivi ekonomiji, pošteno skrbeti. V prvem primeru ne bo nič z gospodarsko rastjo, v drugem pa nič z bojem proti sivi ekonomiji.

Poglejmo na primeru popoldanskega s. p., ki se mu uradno reče, da se dejavnost opravlja kot postranski poklic. Popoldanski s. p. imajo ljudje, ki hodijo v službo in si želijo kaj legalno zaslužiti še popoldne. Doma izdelujejo nakit in ga prodajajo. Poleg službe vodijo aerobiko. Popoldanski s. p. bo po novem stal 64 evrov na mesec, pol od tega gre v pokojninsko blagajno, pol pa v zdravstveno. Kdor ima popoldanski s. p., jih mora plačati, pa če bo tisti mesec kaj zaslužil ali ne, za te prispevke pa ne bo dobil nobene dodatne pravice. Gre pravzaprav za licenco, da kaj zaslužiš, če pa zaslužiš, od tega seveda plačaš še davek.

Če se samo spomnim, da bi moral nekdo, ki sicer hodi v službo in kdaj pa kdaj zastonj pomaga v družinskem podjetju, to registrirati, plačevati prispevek ter zraven še voditi evidenco ur in jo hraniti eno leto, potem se samo čudim nad vsemi, ki poskušajo spoštovati vse predpise. Da se to izplača, pa dvomim, sklene komentator.

bravo bananko |  05 .10. 2013 ob  14: 59
to našo državo vodijo sami idioti, ki so vedno delali v javni službi, tam ti sploh nič ni treba znat in ni potrebno imeti rezultatov! V gospodarstvu so zadeve nekoliko drugačne.
SP |  04 .10. 2013 ob  11: 37
Ze ko odpres s.p. so takoj prispevki ~300 eur na mesec, pa jih ne zanima ce bos ti prvi mesec zasluzu ali ne.. Zato pa moras najprej delat na crno, da prides sploh do tega, da odpres podjetje. Naj najprej uredijo enostavno in poceni odpiranje podjetij in ce ne zasluzis nic nimas kaj placevat.. V tujini to deluje malo lepse.
kar.ena |  04 .10. 2013 ob  09: 07
Normalno, da ne. Kakor hitro registriraš s.p., se spopadeš z goro papirja, in papirnatih obveznosti, si na listi za davčni pregled, pri katerem te bodo obrali do kosti, če boš zagrešil kakšno napakico, plačuješ prispevke, pa če kaj zaslužiš ali ne, kot samostojnemu podjetniku ti pri socialnih transferih obračunajo pričakovani dobiček (ne dejanskega) v višini minimalne plače, kar znese letno približno 9.000 EUR in zato ne dobiš dokladov in plačuješ višjo ceno vrtca in otroci so ob štipendijo in še kaj bi se našlo. Zakaj bi potem odpiral s.p., če pa tistih 100 eur lahko pokasiraš na črno, itak se to nikjer ne pozna. Kaj pa lahko kupiš za 100 EUR, ene malo boljše čevlje, torej ti tega dodatnega zaslužka ne bodo mogli dokazati tudi če moraš dokazovati izvor premoženja. Če te slučajno dobijo, da delaš na črno, ti bodo "dejavnost" prepovedali (kot bi ti bila do sedaj dovoljena) in plačal boš malenkostno kazen. Vsekakor bistveno manj, kot če imaš davčni pregled kot podjetnik, pa ugotovijo, da ti en papirček manjka.
In navsezadnje - zakaj bi bil človek pošten do države, če pa je vodilnim v njej dovoljeno, da niso pošteni?
bananko |  04 .10. 2013 ob  08: 41
iz banane republike - prihajajo banana ljudi, ki urejajo banana pravila