DANES V IZOLSKI OBČINI: V centru slovesna prireditev, v Kortah dan kaštelirjev

Izola

Skupnost Italijanov Dante Alighieri iz Izole drevi v Manziolijevi palači pripravlja prireditev ob 600. obletnici ustanovitve javne šole v Izoli. V okviru mednarodnega projekta Kaštelir pa bo danes v Kortah nad Izolo potekal drugi dan kaštelirjev.

Drugega oktobra 1419 so v mestu Izoli določili načrt za javno šolo, ki je bila dostopna vsem dečkom, učna jezika pa sta bila italijanščina in latinščina. Na drevišnji prireditvi bodo ta zgodovinski trenutek podoživeli z nastopi članov dramskega krožka in vokalne zasedbe skupnosti Italijanov, predvajali pa bodo tudi kratke dokumentarne filme o Izoli in obali zahodne Istre.

V Kortah dan kaštelirjev 

V okviru mednarodnega projekta Kaštelir bo danes v Kortah nad Izolo potekal drugi dan kaštelirjev. Obiskovalci bodo lahko sodelovali na botanični delavnici, na kateri bodo spoznali drevesa in zanimivo rastje z območja Istre. Na kulinarični delavnici pa bodo spoznali nekaj vrst avtohtonih rastlin in divjih plodov, ki se lahko uporabijo v kuhinji.

Priprave na kulinarične delavnice. 

Prireditev sodi v sklop mednarodnega projekta Kaštelir, ki poteka od lanskega oktobra in se sofinancira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Programa sodelovanja Interreg Slovenija - Hrvaška. Konkretno bo kaštelir pri Kortah skupaj z novo botanično potjo po izolskem zaledju ponudil popestritev turistične ponudbe izolskega podeželja.

Po besedah vodje projekta Kaštelir pri vodilnem partnerju Astrid Prašnikar je glavni namen projekta aktivno ohranjanje dediščine gradišč z njihovim ovrednotenjem, zaščito, oživitvijo in promocijo. S projektom želijo preko tradicionalne uporabe avtohtonih rastlin in gojenja starih rastlinskih sort predstaviti tudi tedanji način življenja. Z delavnicami, tematskimi potmi ter usposabljanji prebivalcev, obiskovalcev in turističnih vodnikov pa nameravajo obuditi starodavno povezanost ljudi z rastlinami.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija