KRVAVI PROTESTI V IRAKU: Število žrtev narašča, pozivi k odstopu vlade vedno glasnejši (VIDEO)

Svet

V krvavih protivladnih protestih, ki tudi danes pretresajo Irak, je bilo po zadnjih podatkih ubitih skoraj sto ljudi, okoli 4000 je ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na iraško komisijo za človekove pravice. Vrstijo se pozivi k odstopu vlade, ki se jim je v petek pridružil tudi vplivni šiitski klerik Moktada al Sadr.

Nekdanji vodja šiitske milice al Sadr, ki obvladuje večino v iraškem parlamentu, je dejal, da mora vlada odstopiti, sledijo pa naj predčasne volitve pod nadzorom ZN.

Protesti proti korupciji oblasti, brezposelnosti in slabim javnim storitvam so izbruhnili v torek, v Bagdadu in drugih mestih po državi pa so se nadaljevali tudi v danes. Okoli 200 protestnikov se je zbralo v zahodnem delu Bagdada, varnostne sile pa so odprle ogenj, da bi jih razgnale. Pri tem sta bila ubita dva človeka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Skupaj je bilo tako od torka ubitih najmanj 93 ljudi. Oblasti so prijele 540 protestnikov, od tega jih je 200 v priporu, je danes sporočila parlamentarna komisija za človekove pravice.

Iraški premier Adel Abdel Mahdi je v petek napovedal, da bo odgovoril na "upravičene zahteve protestnikov". "Zahteve po boju proti korupciji in zaskrbljenost za prihodnost mladih so upravičene in odgovorili bomo na vse legitimne zahteve," je dejal. Protestnike je pozval, naj ne sledijo "zagovornikom obupa" ter naj se uprejo temu, da bi mirni protesti prerasli v kaos.

Premier je sicer danes odpravil policijsko uro v Bagdadu, v veljavi pa ostaja zapora cestnih povezav do večjih mestnih trgov, poroča AFP.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija