DANES JE SVETOVNI DAN PSOV: V Sloveniji se jih vsako leto skoti 30.000, nekaj sto jih čaka v zavetiščih

Svet

Šestindvajsetega avgusta obeležujemo svetovni dan psov, ki poudarja pravico psov do veselega in varnega življenja, ne glede na to, ali so čistokrvne pasme ali mešančki. Prvič so svetovni dan psov obeležili leta 2004, služi pa kot pomoč pri spodbujanju javnosti, da spoznajo, kako veliko število psov je potrebno rešiti vsako leto.

Kot so zapisali na spletnem portalu Moj pes, izvor človekovega najboljšega prijatelja sega že v davno prazgodovino. Dolgih 140 stoletij so psi zagnano pomagali človeku pri lovu in varovanju živine. V dolgi zgodovini opravljajo vlogo vodnikov, čuvajev hiš, vojnih tovarišev, igrajo tudi pomembno vlogo pomočnikov v psihoterapiji.

Danes je pes postal človekov najboljši prijatelj in prvi človekov živalski družabnik. Prav je, da našim najboljšim prijateljem zadostno pozornost namenjamo vsak dan, a naj bo današnji svetovni dan psov vnovična priložnost, da se spomnimo tudi na vse tiste, ki nimajo sreče, da bi spali na svojem toplem kavču, so zapisali. V zavetiščih na nove lastnike namreč čaka nekaj sto psov.

Kinolog Jože Vidic je za omenjeni portal povedal, da se v Sloveniji vsako leto skoti približno 30.000 psov, od teh je od 4000 do 5000 pasemskih oz. rodovniških, vsi drugi so mešanci. Največ pasemskih psov je po oceni Vidica v skandinavskih državah, kjer je manj kot deset odstotkov mešancev. Po njegovem je zanimivo tudi, da v nekaterih od teh držav sploh nimajo zavetišč za hišne živali, ker jih ne potrebujejo, saj je zavest skrbnikov na tako visoki ravni, da tam ni zavrženih ali zapuščenih živali.

Po zakonu je za surovo ravnanje z živaljo predvidena denarna in zaporna kazen.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija