ČE TEGA ŠE NISTE STORILI: Danes je zadnji dan za ugovor zoper izračun dohodnine

Slovenija

Na Finančni upravi RS samo še danes čakajo morebitne ugovore na informativne izračune dohodnine za leto 2018, ki so jih konec maja poslali nekaj več kot 590.000 zavezancem. Te morajo vložiti tisti, ki se s prejetim izračunom ne strinjajo - če so podatki pomanjkljivi ali nepravilni oz. je davčna obveznost ugotovljena napačno.

Če zavezanec kljub napačnim podatkom ugovora ne vloži, stori davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov, opozarjajo na finančni upravi. Zavezanec pa lahko v ugovoru uveljavlja tudi olajšavo za vzdrževane družinske člane, če je ni že prej. Zavezancem, ki se z informativnim izračunom strinjajo, ni treba storiti ničesar, saj bo v 30 dneh od odpreme samodejno postal odločba.

Prvi paket, v katerem je bilo 953.500 informativnih izračunov dohodnine za leto 2018, je finančna uprava odpremila na pošto 29. marca. Za te zavezance je medtem tudi že opravila poračun. Drugi paket informativnih izračunov pa so na pošto poslali konec maja. Ti zavezanci imajo le še danes čas za vložitev ugovora. Če se z izračunom strinjajo, bodo morebiti preveč plačano dohodnino prejeli vrnjeno na svoje bančne račune 31. julija, istega dne pa se izteče tudi rok za doplačilo tistim, ki jim je bila med letom odmerjena prenizka akontacija dohodnine.

Tisti, ki izračuna doslej še niso prejeli, a so zavezanci za plačilo dohodnine, morajo napoved za odmero dohodnine vložiti sami, in to do 31. julija.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija