Cameron pozval Škote, naj ostanejo v Veliki Britaniji

Britanski premier David Cameron je danes v čustvenem govoru v olimpijskem parku v Londonu Angleže, Valižane in Severne Irce pozval, naj Škotom, ki želijo izvesti referendum o osamosvojitvi od Velike Britanije, sporočijo: "Želimo, da ostanete."

Cameron je dejal, da "ne bi prenesel" razpada Velike Britanije, če bi se Škoti na referendumu, ki je predviden za september, odločili za osamosvojitev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Ob izidu tega referenduma ne more biti zadovoljstva," je dejal britanski premier in dodal, da njegov rezultat še vedno ni odločen.

Kraj in čas današnjega govora sicer ni bil izbran naključno, saj je Cameron pred današnjim začetkom zimskih olimpijskih iger v ruskem Sočiju Angleže, Valižane in Severne Irce želel spomniti na uspehe, ki so jih britanski narodi skupaj dosegli na domačih olimpijskih igrah leta 2012. "Najboljša stvar olimpijskih iger niso bile zmage, ampak rdeča, bela in modra," je dejal premier. "Če izgubimo Škotsko, če se Velika Britanija spremeni, bomo izgubili naš ugled. Jasno je, da skupaj veljamo več," je še dejal.

Namestnica škotskega prvega ministra Nicola Sturgeon je medtem Cameronov govor označila za "strahopetnega", saj bi po njenih besedah Britance moral nagovoriti na Škotskem. Kritična je tudi do zlorabljanja športnih dogodkov v politične namene. Po anketi, ki jo je inštitut YouGov izvedel za časnik The Sun, 34 odstotkov Škotov podpira odcepitev od Velike Britanije, medtem ko ji 52 odstotkov nasprotuje.

bkaval |  07 .02. 2014 ob  19: 32
Ne mislim vzpodbujati kakšnega sovraštva ali nestrpnosti, lahko pa rečem, da ima vsak narod pravico si pisati svojo sodbo sam. Če mislijo Škoti, da bodo bolj uspeli, če bodo bili samostojni, naj gredo ven iz združenega kraljestva. Je pa res, da če bi se to zgodilo, bi bilo to na mlin Nemčiji ,ki bi oz. bo uspela z metodo, ki mi je jasna, povečati svojo teritorijo in s tem postati najmočnejša država v Evropi poleg Rusije. Anglija in Weles, pa bi padla v nek drug nivo držav.