Tudi na Norveškem zahteva po referendumu o migracijah

Potem ko so se Švicarji na referendumu v nedeljo izrekli za omejitev priseljevanja iz držav EU, se je zahteva po podobnem referendumu pojavila na Norveškem. Ideja o referendumu se zdi "zanimiva" desničarski populistični Napredni stranki.

"Ne bom se opredeljeval do sistema kvot, za kakršnega so glasovali Švicarji," je dejal predstavnik stranke za migracije Mazyar Keshvari. "A ideja o referendumu je zanimiva in tudi Norveška bi morala organizirati referendum o migracijah," je menil Keshvari, ki je prepričan, da je večina prebivalstva za zaostritev pravil o priseljevanju.

Norveška ni članica EU, je pa v Evropskem gospodarskem prostoru (EEA) in schengenskem območju, v katerem velja relativno neomejena svoboda gibanja državljanov. Norveška Napredna stranka je članica vladajoče koalicije, vendar pa bi za razpis referenduma potrebovala podporo drugih strank. Švicarji so na nedeljskem referendumu tesno izglasovali uvedbo kvot za priseljevanje iz držav EU. Za pobudo "stop množičnemu priseljevanju" je glasovalo 50,3 odstotka volivcev.