Madžarski predsednik potrdil gradnjo novih jedrskih reaktorjev

Madžarski predsednik Janos Ader je podpisal zakon o razširitvi edine madžarske jedrske elektrarne Paks. Ader je bo tem zavrnil zahteve opozicije, naj država o izgradnji dveh novih reaktorjev na referendumu povpraša državljane.

Ader je podpis zakona pospremil z izjavo, v kateri poudarja, da v zakonu ni ničesar, kar bi lahko bilo z vidika ustave sporno. Prav tako v zakonodaji ni odkril nič, zaradi česar bi jo moral znova poslati v premislek poslancem. V ustavi madžarski predsednik ob tem ni našel podlage za to, da bi odločanje o zakonu prepustili volivcem na referendumu.

Madžarski predsednik, ki je ob prisegi obljubil, da bo varoval pravni red države, je zagotovil, da je zakon - kot vsakega drugega - zelo natančno preučil z vidika ustavnosti. "Isto bom počel v prihodnje in nobene peticije, demonstracije, izsiljevanje ali zloraba nacionalne zastave me od tega ne bodo odvrnile," je poudaril. Madžarski poslanci so v četrtek potrdili sporazum, po katerem bo Rusija v Paksu zgradila dva nova reaktorja. Dogovor je bil sklenjen ob obisku madžarskega premiera Viktorja Orbana pri ruskem predsedniku Vladimirju Putinu. Okvirna vrednost projekta je deset milijard evrov, posojilo pa bo priskrbela Moskva. Madžarska opozicija je dogovoru ostro nasprotovala. Aderja so tudi številne nevladne organizacije pozvale, naj zakona ne podpiše. V nedeljo so aktivisti zavezništva E14-PM demonstrirali pred predsedniško palačo in zahtevali referendum. Opozicijsko zavezništvo Enotnost je demonstracije napovedalo za danes zvečer.