Švicarski referendum o migracijah odmeva v Bruslju in po Evropi

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je Švicarje, ki so se v nedeljo na referendumu izrekli za omejitev priseljevanja iz držav EU, posvaril, da ne morejo koristiti le prednosti skupnega evropskega trga. Na drugi strani so desničarske stranke po vsej Evropi izid glasovanja pozdravile.

Schulz je Švicarje posvaril, da ne morejo koristiti le pozitivnih strani skupnega trga. Da bi kot partnerka EU Švica v primeru omejevanja priseljevanja kršila pravico državljanov EU do svobode gibanja, je menil tudi predsednik zunanjepolitičnega odbora Evropskega parlamenta Elmar Brok.

Na drugi strani so v evropskih desničarskih strankah izid referenduma pozdravili. Vodja britanske evroskeptične stranke Ukip Nigel Farage je menil, da se je Švica uprla nadlegovanju neizvoljenih birokratov v Bruslju. "To je čudovita novica za nacionalno suverenost in ljubitelje svobode po Evropi," je menil Farage, sicer tudi evropski poslanec.

Švicarji so na nedeljskem referendumu tesno izglasovali uvedbo kvot za priseljevanje iz držav EU.

Ukip se zavzema za uvedbo omejitve priseljevanja v Veliki Britaniji. Francoska skrajno desničarska stranka Nacionalna fronta je prav tako pozdravila "lucidnost švicarskega ljudstva". V izjavi so tudi Francijo pozvali k zaustavitvi "masovnih imigracij". Avstrijski svobodnjaki (FPÖ) so napovedali, da bodo tudi Avstrijci, če bodo imeli priložnost, glasovali na podobnem referendumu. Za izvedbo podobnega glasovanja so tudi v italijanski Severni ligi.

Evropski mediji so zaradi glasovanja zaskrbljeni. Nemški Tagesspiegel meni, da se je z izidom referenduma povečala verjetnost, da bodo evroskeptiki po majskih evropskih volitvah največja skupina v Evropskem parlamentu. Francoski Les Echos meni, da bo referendum prinesel "težko predvidljive gospodarske posledice", španski El Pais pa opozarja, da bo tesna zmaga nasprotnikov "masovnega priseljevanja" v Švici imela posledice za celo Evropo.

sveti jurij |  10 .02. 2014 ob  10: 46
V demokratičnih in pravnih državah voljo ljudstva spoštujejo. Slovenija je svetlobna leta od pravne in demokratične države.!!!