Bratuškova na investicijsko konferenco v Milano

Predsednica vlade Alenka Bratušek bo danes na obisku v Milanu. Skupaj z italijanskim premierom Enricom Letto se bo udeležila že tretje investicijske konference, na kateri bodo predstavili privatizacijo državnih deležev v slovenskih podjetjih. Zatem bo nagovorila zbrane na konferenci v okviru projekta Evropske komisije Nova zgodba Evrope.

Na investicijski konferenci na milanski borzi bodo predsednica vlade, minister za finance Uroš Čufer ter predstavniki agencije Spirit predstavili privatizacijo državnih deležev v izbranih podjetjih.

Kot poudarjajo v kabinetu premierke, je investicijska konferenca v Italiji za Slovenijo izjemnega pomena, saj sta državi pomembni gospodarski partnerici, dvostranska blagovna menjava pa obsega skoraj 6,4 milijarde evrov. Italija za slovenska podjetja predstavlja evropsko in svetovno gospodarsko velesilo, zato so napori slovenske vlade usmerjeni v povečanje gospodarskega sodelovanja med državama.

Ob robu konference bosta državi podpisali tudi pristopno pogodbo za Expo Milano 2015.

Dosedanji italijanski partnerji Slovenijo po njihovem prepričanju prepoznavajo kot privlačno destinacijo za širitev svoje dejavnosti, saj cenijo motivirano delovno silo, jezikovne sposobnosti, dobro davčno okolje, dobro geografsko lego, izvozno orientiranost, inovativnost ter druge dejavnike.

V Milanu bo danes tudi druga konferenca v okviru projekta Nova zgodba Evrope, ki se je bo Bratuškova udeležila na povabilo predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa. Bratuškova bo zbrane na konferenci, kjer bo tudi Letta, uvodoma nagovorila.

Projekt, ki ga je Barroso predstavil konec aprila, daje intelektualcem, znanstvenikom in umetnikom priložnost za razpravo in premislek o prihodnosti Evrope. Prva konferenca v okviru projekta je potekala julija v Varšavi.