Tudi v decembru akcija 0,0 šofer

Slovenija

Danes se začenja zadnji letošnji del preventivne akcije 0,0 šofer - trezna odločitev. Cilj medresorske akcije je zmanjšanje prometnih nezgod, ki se zgodijo pod vplivom alkohola in drog. Udeležence v prometu želijo z akcijo spodbuditi k odgovornemu ravnanju v prometu tudi v času veselega decembra. Akcija bo na terenu trajala do 15. decembra.

Akcijo organizirajo ministrstvo za zdravje, Javna agencija RS za varnost prometa, policija, inšpekcijske službe, strokovne institucije in nevladne organizacije.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za zdravje, želijo z akcijo zmanjšati tvegano in škodljivo rabo alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi v cestnem prometu ter število s tem povezanih prometnih nezgod.

 

V okviru akcije bodo izvajali tudi preventivne aktivnosti v osnovnih in srednjih šolah, avtošolah, prireditvenih prostorih in gostinskih lokalih po državi.

Poudarili so, da bodo policisti opravljali poostrene nadzore v zvezi z vožnjo pod vplivom alkohola, skupaj s pristojnimi inšpektorati pa se bodo izvajali tudi intenzivni nadzori nad nedovoljeno prodajo in ponudbo alkohola. Inšpektorat za delo bo opravljal intenzivnejši nadzor nad prepovedjo dela pod vplivom alkohola in drog.

Organizatorji pozivajo

Organizatorji akcije tako organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov in trgovce pozivajo, naj pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač dosledno spoštujejo določbe zakona o omejevanju porabe alkohola. V sporočilu za javnost so na ministrstvu za zdravje še poudarili, da naj alkohola ne prodajajo in ponujajo opitim in mladoletnim.