SD utrjuje vodstvo

Socialni demokrati ostajajo na vrhu lestvice političnih strank po anketi časnika Delo. Prednost pred drugouvrščeno SDS so še povečali. Decembra bi za SD glasovalo 15,2 odstotka vprašanih (novembra 11,8), za SDS pa 11,8 odstotka (novembra 9,5). Na vrhu lestvice priljubljenosti politikov vztraja predsednik republike Borut Pahor.

Telefonsko anketo je za časnik Delo opravila družba Delo Stik med 2. in 5. decembrom na vzorcu 706 odraslih.

Tretje mesto med strankami tudi v decembrski anketi Dela ohranja PS, ki pa se ji je podpora v mesecu dni s 7,1 odstotka skrčila na 5,5 odstotka. Na četrto mesto se je s petimi odstotki podpore zavihtel DeSUS (novembra 4,6), na peto mesto pa je zdrsnila NSi (4,7 odstotka, novembra 6,9 odstotka).

Razlike med strankami od tretjega mesta navzdol ostajajo minimalne, saj ima SLS na šestem mestu 4,5-odstotno podporo (novembra 4,1), ugotavlja Delo. DL je podpora padla, z novembrskih dveh na 1,9 odstotka.

Da ne bi volili nobene stranke, je tokrat odgovorilo 11,6 odstotka vprašanih (novembra 15,7 odstotka), da ne vedo, koga bi volili, pa 15,4 odstotka vprašanih (novembra 14,4 odstotka). Volitev se ne bi udeležilo 22,7 odstotka vprašanih (novembra 20,5 odstotka).

Podpora vladi pada

Povprečna ocena vlade tokrat znaša 2,28. Delež tistih, ki njeno delo ocenjujejo pozitivno, je nespremenjen. Poslabšala se je tudi ocena dela državnega zbora. Anketiranci so delo poslancev tokrat ocenili z 2,19.

Na barometru priljubljenosti predsedniku Pahorju na drugem mestu sledi minister za kmetijstvo Dejan Židan, na tretjem pa evropski komisar Janez Potočnik. Na četrtem mestu priljubljenosti politikov je predsednik SLS Franc Bogovič. Prvi četverici je v primerjavi z novembrom podpora še narasla. Na peto mesto se je zavihtel vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin.

Tik pred izpadom z lestvice sta minister za izobraževanje Jernej Pikalo ter premierka Alenka Bratušek. Na repu lestvice pa sta minister za notranje zadeve Gregor Virant ter predsednik SD Igor Lukšič.

 

yolo |  09 .12. 2013 ob  15: 44
Dobra reklama za SD...