Ukrajinska opozicija z barikadami blokirala vladne stavbe

Svet

Ukrajinska opozicija je po protestih, na katerih se je v nedeljo zbralo več sto tisoč ljudi, več vladnih stavb v prestolnici blokirala z barikadami. Proevropski protestniki so ulice in pločnike v bližini zaprli s hlodi, šotori in avtomobili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"To počnemo zato, da bi predsednik Viktor Janukovič končno slišal naše zahteve," je danes dejal vodja opozicijske stranke Udar Vitalij Kličko, ki je obiskal kijevski osrednji Trg Neodvisnosti. Tam kljub izjemnemu mrazu v šotorih vztrajajo številni protestniki.

Pred tem se je v nedeljo na kijevskih ulicah zbralo več sto tisoč ljudi, ki so na enem največjih protestnih zborovanj v zadnjih letih zahtevali razpustitev vlade in predčasne volitve. Po poročanju britanskega BBC so voditelji protestov Janukoviču dali na razpolago 48 ur za razpustitev vlade.

Opozicija v državi že skoraj tri tedne protestira zaradi odločitvi oblasti o odpovedi pridružitvenemu sporazumu z EU. Po ocenah opozicije se je v nedeljo zbralo najmanj 500.000 ljudi, medtem ko opazovalci njihovo število ocenjujejo na približno 300.000, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protestniki so med drugim v središču ukrajinske prestolnice prevrnili in poškodovali kip nekdanjega sovjetskega voditelja Vladimirja Iljiča Lenina.

Varnostne oblasti so se v nedeljo na dejanja opozicije odzvale z uvedbo preiskave zoper posamezne politike, ker naj bi nezakonito poskušali prevzeti oblast. "To je poskus Janukoviča, da bi pridobil še več moči," je odločitev komentiral nekdanji zunanji minister in eden od opozicijskih voditeljev Arsenij Jacenjuk. A oblast po njegovem prepričanju pripada ljudem, ne predsedniku.