Biden izrazil zaskrbljenost Janukoviču

Svet

Podpredsednik ZDA Joseph Biden je v telefonskem pogovoru z ukrajinskim predsednikom Viktorjem Janukovičem izrazil globoko zaskrbljenost ZDA nad položajem v Ukrajini. Poudaril je potrebno po takojšnji umiritvi napetosti in pozval k začetku dialoga med vlado in opozicijo glede iskanja poti naprej za državo.

Biden je dodal, da nasilje nima prostora v demokratični družbi in da ni skladno s strateškim partnerstvom med ZDA in Ukrajino, so sporočili iz Bele hiše. Podpredsednik ZDA je potrdil trdno podporo evropskim težnjam Ukrajine in pozdravil zavezo Janukoviča, da ostane na tej poti.

Ob tem je poudaril tesno povezavo med ZDA in EU ter pozdravil torkov obisk visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton in pomočnice državnega sekretarja ZDA Victorie Nuland v Kijevu. Obisk slednje je sicer danes v Kijevu napovedal ameriški veleposlanik v Ukrajini.

Ukrajinske varnostne sile so danes brez incidentov pred sedežem vlade pregnale protestnike, ki so bili tam teden dni in začele odstranjevati barikade. Policija naj bi poleg tega vdrla na sedež stranke Batkivščina zaprte opozicijske voditeljice Julije Timošenko, a je policija to zanikala.