V Luki Koper obžalujejo tožbo Ankarančanov

Koper

V Luki Koper obžalujejo odločitev KS Ankaran, katere predstavniki so vložili tožbo zaradi izdaje odločbe za gradnjo kasete za odlaganje mulja. Škodovati Luki pomeni dolgoročno škodovati tudi interesom Ankarana, so prepričani. Od projekta poglabljanja prvega bazena je namreč odvisna prihodnost kontejnerskega terminala, ki je širši razvojni projekt.

Čeprav je bila vložitev tožbe zoper odločbo ministrstva za infrastrukturo in prostor napovedana, jo v Luki obžalujejo, saj "je ta ista krajevna skupnost že večkrat javno podprla poglabljanje bazena 1 in s tem povečanje konkurenčne prednosti koprskega pristanišča".

Parcela, predvidena za odlaganje mulja, leži na območju krajevne skupnosti (KS) Ankaran, vendar je to območje hkrati zajeto v državni prostorski načrt za razvoj koprskega pristanišča, kar pomeni, da je namenjeno izključno pristaniški dejavnosti. Poleg tega je parcela iz kmetijskega postala stavbno zemljišče, kar bo prinašalo večji donos lastniku, kdor koli to bo, so v Luki še pojasnili v pisnem odzivu.

Lokalni politični boji

Za predsednika uprave Luke Gašparja Gašparja Mišiča pa je nerazumljivo, da se na plečih družbe bijejo lokalni politični boji: "Škodovati gospodarskemu subjektu, kot je Luka Koper, pomeni dolgoročno škodovati tudi interesom Ankarana, saj je od projekta poglabljanja in s tem povezanim odlaganjem mulja odvisna prihodnost kontejnerskega terminala, kar je strateški razvojni projekt družbe Luka Koper, lokalne skupnosti in Slovenije."

V Luki si bodo po njegovih besedah še naprej prizadevali za sodelovanje in dobre odnose s sosedi, tudi v Ankaranu, pri čemer Mišič ugotavlja, da v tem času nihče ni poskusil najti možnosti za ohranitev celovitosti Mestne občine Koper in s tem tudi pristanišča. "Vendar nikoli ni prepozno, da se vsi deležniki usedejo za skupno mizo in še enkrat soočijo vse morebitne prednosti in slabosti razdruževanja," je dodal.

"Gradbeno dovoljenje ni zakonito"

Občina Ankaran v ustanavljanju, ki jo predstavlja svet KS Ankaran, je vložila tožbo v upravnem sporu zoper gradbeno dovoljenje, ki ga je ministrstvo za infrastrukturo in prostor izdalo Luki Koper za izgradnjo in zapolnitev kasete, kamor naj bi ob poglabljanju prvega luškega bazena odlagali izkopni material.

Omenjeno gradbeno dovoljenje je bilo izdano v nasprotju s predhodnim sklepom sveta KS, poleg tega pa ne upošteva zaščite interesov občine Ankaran. Po njihovi oceni prav tako ni izdano v skladu z zakonodajo in predpisi.

V tožbi v upravnem sporu Ankarančani sodišču predlagajo, da odločbo o izdaji gradbenega dovoljenja v celoti odpravi oz. razveljavi. Svet KS Ankaran pa je poleg tega predlagal sklenitev tripartitnega dogovora z vlado in Luko Koper za ureditev odnosov in razmerij v postopkih prostorskega umeščanja pristanišča na območju Ankarana.

Miško, |  11 .12. 2013 ob  14: 18
pometi prvo pred svojim pragom! Kako si si zrihtal službo v Luki? Imaš kaj vesti?
Ali si ti tudi 'bog' kot tvoj frend nosko? Vsi boste končali kot Časar! Potem bo mir!
sveti jurij |  10 .12. 2013 ob  16: 31
@Ankarančan , res te je lahko sram, ampak zato ker ližeš rit lopovom in tatovom.
@sergio ,  |  10 .12. 2013 ob  16: 28
sirgio, se vidi da si bedak.
@ Sergio |  10 .12. 2013 ob  10: 12
V nogometnem klubu FC Luka Koper je zadosti dela za vse luzerje.
Ne brini, ni možnosti, da bi Luka še koga zaposlila, že sedaj jih kvečjemu odpušča.
To, da bi se nekaj delalo v morju je samo izgovor za to, kako izmolsti še nekaj denarja iz državne blagajne, ne pa zato, da bi delali delovna mesta.
Tako ali tako se vedno dela s podizvajalci, ki pa so navadno tujci.
A zdaj |  10 .12. 2013 ob  09: 52
je Ankaran že mesto, buuuuuuuaaaaaaaaahahahaha? :D :D :P
Sergio |  10 .12. 2013 ob  09: 48
-2
Vprašal bi Ankarančane kje bodo delali oz. iskali zaposlitev glede na to, da zavirajo razvoj še edinega močnega podjetja, ki nam v bodoče lahko prinese dodatna delovna mesta na obali.
Razumi kdor more |  10 .12. 2013 ob  09: 11
Ankaran - ima parcelo kjer bi želel Koper odlagati "dišeči" mulj.
Koper naj bi raslo v cvetoče, najlepše mesto, Ankaran pa smrdljivo in propadajoče.

Zakaj bi moral biti Ankaran tako ponižan in degradiran s strani finančnih pohlepnežev ?
Vsi kraji v Sloveniji imajo pravico do napredka, a ne na račun izkoriščanja in uničevanja drugih.

vseslovenski vstajnik |  10 .12. 2013 ob  08: 53
-1
Mi podpiramo Bratuškovo, Mišiča in Lukšiča! Samo da ni Ljudmile Novak....
Slo.obala |  10 .12. 2013 ob  08: 53
-7
fabris, mislim, da imaš težave s paranojo. Si pozabil vzet zjutraj zdravila?
Ankarančan |  10 .12. 2013 ob  07: 35
-2
Nisem si mogel zamisliti da bom v mojem življenju kdaj rekel da me je sram biti Ankarančan. In vse zaradi koga?
fabris |  09 .12. 2013 ob  23: 30
19
Važno da Regional z luškim denarjem in botrstvom Guberca dela internetni portal za FC Koper. Dokler bodo pijavke izsesavale podjetja bo veselo, poslej bo pogreb. Grozljivo je le to, da neko podjetje ki se predstavlja kot medij sodeluje v vsem cirkusu pranja možganov in šoldov.
Pantalon |  09 .12. 2013 ob  22: 06
11
Edina stvar, ki si jo zrihtal je da Grafisti dela kaseto in Adriaiingi prvi pomol z piloti,ki prihajajo iz Turčije....sumljive kvalitete......zato si kao zmanjšal vrednost posla.....potem pa bo posedanje obale.........
1