11 TISOČ LJUDI ŠE VEDNO POGREŠANIH: Seznam bi preprečil manipulacije

Svet

Na današnji regionalni koordinaciji družin pogrešanih z območja bivše Jugoslavije v Zagrebu so izpostavili, da je po oboroženih spopadih v 90. letih prejšnjega stoletja še vedno neznana usoda 11.000 oseb. Izpostavili so, da morajo institucije držav v regiji vrniti identiteto vsem osebam, ki jih pogrešajo iz vojn pred 20 in več let.

V koordinaciji so družine pogrešanih iz Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Kosova in Srbije.

Na današnjem srečanju v Zagrebu so ocenili, da je okvirni načrt za reševanje usode pogrešanih oseb v spopadih na območju bivše Jugoslavije, ki je bil podpisan novembra lani, prinesel napredek pri regionalnem sodelovanju državnih institucij, ko gre za reševanje problematike pogrešanih oseb.

Predsedujoča upravnega odbora koordinacije Semina Alekić je poudarila, da je prišlo do izmenjave informacij o potencialnih lokacijah grobišč. Kot je dodala, lahko kmalu pričakujejo objavo regionalnega seznama pogrešanih, ki bo preprečil manipulacije s številkami, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Koordinacija je zahtevala dodatne napore držav, da bi izpolnile svoje zaveze s sprejetjem zakonov in sklenitvijo dvostranskih sporazumov ter protokolov in deklaracij za reševanje usode pogrešanih iz vojnih spopadov v 90. letih.

V sporočilu koordinacije so izpostavili, da brez reševanja usode pogrešanih oseb v državah regije ni niti napredka pri izgradnji mirne in varne soseščine ter boljše prihodnosti.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija