Policisti bodo nagradili najlepša likovna dela

Posočje

V prostorih avle Zelene hiše v Kobaridu bo jutri dopoldne potekala zaključna prireditev likovnega natečaja in preventivne akcije "Varno na poti v šolo in domov", ki jo je tudi letos kot že vrsto let doslej organizirala in izvedla Policijska uprava Nova Gorica za učence nižjih razredov severnoprimorskih osnovnih šol. Novogoriška policijska uprava je namreč letos že enajsto leto zapored izvedla likovni natečaj, katerega cilj je osveščanje otrok glede varne udeležbe v cestnem prometu.

Na prireditvi bosta najmlajše pozdravila in jim podelila praktične nagrade vodja Sektorja uniformirane policije PU Nova Gorica, Evgen Govekar, in županja Občine Kobarid, Darja Hauptman. Za bogat kulturni program na prireditvi pa bodo poskrbeli člani seksteta Policijskega orkestra in učenci nižjih razredov OŠ Simona Gregorčiča iz Kobarida.

Najboljši avtorji izbranih likovnih del bodo jutri nagrajeni na zaključni prireditvi, likovna dela pa bodo od jutrišnjega dne do 13. decembra razstavljena v avli Zelene hiše v Kobaridu.

Zaključno prireditev z otvoritvijo razstave nagrajenih likovnih del  tudi letos pripravljajo policisti Policijske uprave Nova Gorica v soorganizaciji z Občino Kobarid, Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Kobarid in Osnovno šolo Simona Gregorčiča v Kobaridu. V okviru jutrišnje prireditve bo potekala tudi podelitev praktičnih nagrad najboljšim avtorjem izbranih likovnih del 3. razredov severnoprimorskih osnovnih šol na temo "Varno na poti v šolo in domov".

Od 122 prispelih izbrali 23 najboljših

V okviru letošnjega likovnega natečaja je na Policijsko upravo Nova Gorica prispelo 122 likovnih del učencev 3. razredov osnovnih šol na tem območju. V prostorih novogoriške policijske uprave je bil prejšnji teden opravljen izbor najboljših likovnih del mladih umetnikov. Izbor so opravili člani komisije likovnega natečaja oz. mentorice likovne vzgoje iz OŠ Solkan, OŠ Miren in OŠ Ivana Roba v Šempetru pri Gorici, pri izboru pa je sodeloval tudi Janko Mencinger. Komisija je izbrala 23 najboljših likovnih del.

Varnost otrok odvisna od vzgoje staršev

Otroci in mladoletniki so v cestnem prometu največkrat udeleženi kot pešci, potniki v avtobusih, sopotniki v osebnih vozilih in kasneje tudi kot vozniki koles oziroma koles z motorjem. Varnost otrok je v največji meri odvisna od ravnanja in vzgoje staršev. Obnašanje in ravnanje otrok v cestnem prometu je odvisno tudi od njihovega poznavanja in spoštovanja prometnih pravil. K večji prometni varnosti in zmanjšanju števila prometnih nesreč pa lahko prispevajo prav vsi udeleženci z večjo previdnostjo in strpnostjo na cestah, opozarjajo policisti.