Arso do ponedeljka razglasil rdeči alarm za celotno zahodno Slovenijo

Zaradi obilnih padavin, ki bodo danes predvidoma zajele zahod in sever Slovenije ter v noči na ponedeljek tudi večji del osrednje Slovenije, je Agencija za okolje za danes zvečer razglasila rdeči alarm za jugo- in severozahod države, v ponedeljek pa za celotno zahodno polovico države. Natančnega scenarija padavin in možnih poplav še ni.

Sloveniji se približuje vremenska motnja, ki bo popoldne in zvečer vplivala na vreme po Sloveniji. Kar je neugodno, je to, da se bo ta frontalna cona še v ponedeljek ves dan zadrževala nad Slovenijo. Točne lege se trenutno še ne da napovedati, je pa od tega odvisno, kje bo najmočneje deževalo, je na današnji novinarski konferenci Agencije RS za okolje (Arso) povedal svetovalec s področja meteorologije na Arsu Brane Gregorčič.

Čakajo nas zelo obilne padavine

"Količina padavin bo danes čez dan predvidoma največja v krajih bolj zahodno od nas, nad Furlanijo, popoldne in zvečer pa se bo pas najmočnejših padavin že širil k nam, predvsem na Posočje, pa deloma tudi že na območje Kamniških Alp in jugozahodne Slovenije," je povedal Gregorčič in napovedal, da se bodo glavne težave "verjetno začele šele od večera naprej".

Scenarijev, kje se bodo pojavile najmočnejše padavine v prihodnji noči, je več. Lahko se to zgodi bodisi na območju Kvarnerja, v tem primeru bi se padavine širile tudi proti Dolenjski. Več izračunov nakazuje, da se bo glavnina padavin pojavljala v bližini Slovenske Istre in Obale, v tem primeru bodo močne padavine zajele tudi osrednjo Slovenijo vključno z Ljubljansko kotlino. Nekateri izračuni pa so tudi takšni, da bo glavnina padavin tudi ponoči in v ponedeljek ostala na Goriškem, je dejal Gregorčič.

Na Arsu še ne vedo, kateri od teh scenarijev se bo uresničil. V vsakem primeru pa se bodo na območju, kjer bodo padavine, pojavljali močni nalivi, kar bo povzročilo hiter porast vodotokov. Zaenkrat je najvišja stopnja ogroženosti najbolj verjetna na območju širše Vipavske doline, Goriških Brd, reke Reke in rek v Slovenski Istri, je povedal vodja oddelka hidrološke prognoze na Arsu Janez Polajnar.

Deli novico: